Известни са номинираните романи от конкурса на Корпорация “Развитие”

|
На 27 май в зала 2 на Софийския университет бяха обявени шестте номинирани ръкописа в Петия литературен конкурс за нов български роман "Развитие". Това са романите: "Стълба към небето" на Петър Велинов, "Смъртта е за предпочитане" на Христо Карастоянов, "Умерено нежно" на Галин Никифоров, "Белият слон" на Димитър Бочев, "Лабиринтът към Монтевидео" на Коста Радев и "Снежни човеци" на Петър Чухов.
В конкурса участваха 46 ръкописа с обем общо 18 000 страници. Журито, оценявало творбите е с председател проф. Ивайло Знеполски и членове: ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Боян Биолчев, декана на факултет Славянски филологии проф. Валери Стефанов, писателите Георги Господинов и Алек Попов.
По традиция номинациите в конкурса се обявяват около 24 май, но тази година поради отсъствието от страната на проф. Знеполски има забавяне, очаква се крайният резултат да бъде обявен в средата на месец юни. Конкурсът ще връчи една Голяма награда (1000 евро и публикуване на романа) и една Специална награда (500 евро и публикуване на романа).
На въпрос на журналист кога конкурсът ще открие "българският Куелю" проф. Биолчев отговори шеговито, че това може да стане когато самият той, Георги Господинов и Алек Попов напуснат журито и участват в конкурса (по регламент членовете на журито нямат право на участие). Припомняме, че първият (и засега единствен) роман на Георги Господинов беше отличен от този конкурс и първото му издание беше именно на фонд "Развитие".
В конкурса не е имало и няма да има възрастови ограничения, това обявиха организаторите във връзка с въпрос за участието и на студенти.
"Словото" ще съобщи допълнително крайните резултати от този единствен у нас конкурс за непубликувани романи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *