Известни са осемте финалисти в конкурса “Балкански художници 2004”

|

Над 200 художници от Балканите участваха в международния конкурс за реалистична живопис


 
Журито на международния конкурс за реалистична живопис „Балкански художници 2004“ обяви своите номинации. След двуседмично журиране проф. Чавдар Попов, проф. Божидар Бояджиев, проф. Греди Асса, Сули Сеферов и доц. Георги Лозанов номинираха осемте художници, които продължават своето участие във финалния кръг:
— Томе Мишев (Македония) — 46-годишен. Член на DLUM (Македонско общество на изящните изкуства).
— Азис Исакович (Босна и Херцеговина) — 51-годишен. Професор на приложните изкуства. От 1986 г. до 1992 г е президент на Художествената галерия в Бръчко. От 12 години живее и твори във Франция.
— Йован Мрвалцевич (Сърбия и Черна гора) — 27-годишен. Участвал в 10-тото Биенале на Млади художници от Европа и Средиземноморието.
— Аронис Константинос (Гърция) — 47-годишен. Член на VAANG (Асоциация на визуалните изкуства ва Северна Гърция).
— Замфир Димитреску (Румъния) — 58-годишен. Професор д-р в Художествената академия в Букурещ. Президент на Съюз на изящните изкуства в Румъния.
— Тамер Биглич (Турция) — 26-годишен. Носител на специалната награда на журито в конкурс на Ротари клуб в Ескисехир.
— Шпетим Керцов (Албания) — 36-годишен. Участвал в изложби в Албания, Сърбия и Черна гора, Италия и Египет.
— Анета Петрова — Дръгушану (България) — 66-годишна. Родена в Румъния. На 26 години се установява в България, където става член на СБХ. През този година получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата. Носител на Орден „Кирил и Методий“.
 
Според регламента на конкурса, авторите продължават участие си във финалния кръг с три от своите картини. Всяка една от тях ще бъде откупена за галерията на конкурса за сумата от 1000 евро.
Победителите ще пристигнат в България на официалната церемония по награждаването. Голямата награда от 3000 евро за първото място ще бъде връчена лично от президента г-н Георги Първанов. Отличените на второ и трето място ще получат съответно 2000 евро и 1000 евро. Почитателите на съвременната реалистична живопис ще имат възможност да видят наградените картини в Галерията за чуждестранно изкуство между 16-25 ноември.
 
Международният конкурс за реалистична живопс „Балканснки художници 2004“ е уникална иницатива за Балканите и цели да се превърне в традиция. Идеята на проекта е да бъдат събрани и показани творбите на едни от най-таланатливите съвременни художници на Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, Турция. Конкурсът се организира за първи път в България и е по идея на бизнесмена Арбен Хавальов, кинорежисьора Рангел Вълчанов и скулптора Велислав Минеков.
Инициативата се провежда с подкрепата на Президентството, МВнР и Министерство на културата на Република България.
 

По материали на агенция ПРИМА.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *