Известни са шестте номинирани за Роман на годината 2008

|
На 23 юни във Военния клуб в столицата бяха обявени 6те номинирани романи от петото поред издание на престижния конкурс "Български роман на годината", организиран от фондация "Вик".
Във финалния кръг на конкурса продължават:
- Алек Попов – "Черната кутия"
- Александър Секулов – "Колекционер на любовни изречения"
- Евгения Иванова – "Фото Стоянович"
- Елена Алексиева – "Рицарят, Дяволът, Смъртта"
- Пип Волант – "Мамка"
- Теодора Димова – "Адриана"
Голямата новина от тазгодишното издание на конкурса обаче е появата на т.нар. "Посланици на българската книга" - петима представители на различни професии: бизнесмен, модел, поп певец, футболист и политик, които получиха комплект книги - финалисти от конкурса със задача да споделят в последствие впечатленията си от прочетените романи с представители на медиите. Тези посланици са певицата Галя (от бившия дует "Каризма"), Таня Карабелова (Мис България 2001), Николай Димитров (футболист от Левски), Мая Манолова (депутат, БСП), Христо Ковачки (бизнесмен).
От членовете на журито на представянето присъстваха проф. Боряна Христова, проф. Валери Стефанов и актьорът Андрей Слабаков.
Доц. Георги Лозанов отсъстваше поради заболяване, придобито заради този конкурс - днес е опериран от херния, която получил след вдигане на тежкия куп книги от първата селекция.
Проф. Стефанов обяви номинираните и характеризира всеки от романите с по едно-две изречения - "Черната кутия": "Традиционен за Алек Попов роман за прехода, гротесков, с безкомпромисен език"; "Колекционер на любовни изречения": "Романът се самоопределя като изящен и той наистина е такъв, но не се чете лесно..."; "Фото Стоянович": "Ретро роман, написан с много вкус и богата култура, интересно предизвикателство за българската култура, която се е вторачила в бездните на прехода..."; "Рицарят, Дяволът, Смъртта": "Един много интересен, психологически роман за това какво остава, когато всичко рухне..."; "Мамка": "Гротесков роман за войната и за майката - два големи мита на европейската и не само на европейската култура. Тук е направен един повече или по-малко успешен опит да се развенчаят тези митове..."; "Адриана": "Роман, който продължава по един своеобразен начин незавършения опит на Димитър Димов".
Проф. Боряна Христова и Андрей Слабаков също споделиха лични впечатления, като изпаднаха в кратък спор как се делят писателите - на добри и лоши, или на мъже и жени. Проф. Христова призна, че неин фаворит е книгата на Евгения Иванова "Фото Стоянович".
"Общото ниво (на първоначално участващите романи през тази година) не е много високо. И мисля, че не е особено високо поради единствената причина, че в България човек не може да се изхранва от писане на книги. Това е един огромен проблем и затова този конкурс изключително ме радва", каза Андрей Слабаков. Режисьорът сподели и разочарованието си от наличието на много самиздатски, откровено бездарни романи, написани "нечовешки", неграмотно. Липсата на първоначална селекция в самите издателства натоварва не само журито на този конкурс, но и читателите.
До обявяването на крайните резултати през ноември две от най-големите вериги книжарници - "Сиела" и "Пингвините" ще продават шестте номинирани книги на специален щанд! А в близките дни ще започне и гласуването на читателите - не го пропускайте, има награди и за гласувалите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *