Известно е журито на второто издание на конкурса “Български роман на годината”

|
Новото жури на конкурса "Български роман на годината", организиран от Фондация Вик беше представено на 1 март от председателката на фондацията Елена Скулева-Найденова.
Изборът на най-добрия български роман, издаден от жив български автор за пръв път през 2004 г. ще направят Кирил Топалов, Владимир Трендафилов, Дико Фучеджиев и Николай Стоянов. В журито на второто издание на конкурса липсват млади автори, липсва и жена. Но не липсват известни имена, имена на достойни и уважавани хора с опит в провеждането на литературни конкурси, като Владимир Трендафилов (член на журито на конкурса Южна пролет) и Николай Стоянов (учредител на наградата за балканска литература "Балканика", наричана "Балканския Нобел").
В момента са събрани 56 произведения. До 1 април ще са ясни кои от тях ще участват в конкурса (трябва да отпаднат преиздадени книги, произведения, които не са в жанра "роман", самиздатски издания). На 1 юни трябва да бъдат обявени 6-те финалисти. Отново ще има гласуване и на читателите, но макар публиката да е обявена за пети член на журито, през тази година читателите ще могат да гласуват само за един от номинираните шест романи, след 1 юни. Първоначалната селекция ще е само на четиричленното жури. Победителят в конкурса ще е ясен в началото на месец ноември 2004 г. По регламент авторът на избрания роман получава парична награда от 10 000 лв. и превод на книгата на английски език.
"Конкурсът Вик се утвърди, макар и само за една година, като нещо уникално в нашата литературна среда, като единствения конкурс, който има такава голяма финансова стойност, предоставя превод на победителя и, разбира се, аспектът с който най-много се гордеем е участието на читателите", каза Елена Найденова на пресконференцията за конкурса.
На пресконференцията стана дума и за проблемите на разпространението в България, за това колко трудно се намират българските книги на пазара, дори от наградените и номинираните в този и други конкурси.
И през тази година "Словеса" ще ви информира своевременно за всичко случващо се с и около конкурса "Български роман на годината".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *