Издателство „Алтера” е носител на голямата награда „Бронзов лъв” 2010

|
Асоциация „Българска книга” връчи ежегодните награди „Бронзов лъв”. Събитието се състоя в рамките на панаира на книгата в НДК. Тази година голямата награда - статуетка и грамота „Бронзов лъв”, беше присъдена на издателство „Алтера” за поредицата „Европейски романтизъм”.
Наградата „Бронзов лъв” по традиция се присъжда в две категории:
1.Награда за най-добър издателски проект - "Бронзов лъв"
Отличието за най-добър издателски проект се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават и с добро полиграфическо изпълнение. За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя.
В състава на журито, определило победителя тази година, са представители на професионалните организации в бранша - Съюз на художниците, Съюз на преводачите, Съюз на писателите, също така полиграфисти и литературни критици.
2.Другата категория е Наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост
Тя се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес.
В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителят на отличието.
Тази година двете журита присъдиха общо 5 награди.
Експертното жури в състав:

1. Марин Бодаков
2. Михаил Неделчев
3. Божидар Икономов
4. Рада Шарланджиева
5. Пламен Петков
6. Мариан Кенаров
7. Аглика Петрова

Присъди следните награди:

1. За най-добър издателски проект (голямата награда) „БРОНЗОВ ЛЪВ” – за поредицата „Европейски романтизъм” на издателство „Алтера” – грамота и статуетка.
2. Специално отличие – грамота за уникално издание на издателство „Тодор Нейков” за книгата „Алиса в страната на чудесата”.
 

Журналистическото жури в състав:

1. Ростислава Генчева
2. Силвия Чолева
3. Дарина Анастасова
4. Пепа Йорданова
5. Петър Величков
6. Гриша Атанасов
7. Ивайло Диманов
8. Мариана Антонова

Присъди следните награди:

1. Издание с най-голямо обществено значение – грамота за книгата „Алиса в страната на чудесата” на издателство „Тодор Нейков”.
2. Специално отличие за издание с най-широк обществен отзвук – грамота за трилогията „Милениум” от Стиг Ларшон на издателство „Колибри”.
3. Специално отличие за издание с най-широк обществен отзвук – грамота за „Трите въпроса” от Хорхе Букай на издателство „Хермес”.Панаирът на книгата тази година се радва на извънредно голям брой посетители. За всички тях организаторите от Асоциация „Българска книга” имат празничен подарък - концертът на Симфониета „София” с любими произведения от Моцарт, Росини, Бизе и Щраус. Събитието е с вход свободен и ще се състои на 11 декември, от 19:00 часа, в зала 11 на НДК.
 

По материали на Панаира на книгатаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *