Издателство “Рива” представя Роберто Боланьо на български

|
"Чилийско ноктюрно" - романът, с който поетът и белетрист Роберто Боланьо привлича за първи път вниманието на западния свят, излезе преди дни на български от издателство “Рива”.
Интригуващата книга на един от най-влиятелните съвременни латиноамерикански автори грабва с майсторски разказаната и многопластова история за спомените на покосения от треска свещеник Себастиан Урутия Лакроа, който, убеден, че ще умре, се отправя на пътешествие към най-интимните и мрачни кътчета на житейската си история, криввайки встрани от утъпканите пътеки на общоприетата реалност. Напрегнат и задъхан разказ, изпъстрен със смущаващи видения и картини, които завладяват читателя и го оставят в плен на книгата докрай. В "Чилийско ноктюрно" няма пряка реч - всички срещи, разговори и диалози на главния герой са преразказани и пречупени през призмата на трескавия му ум.
Блестящият талант на Боланьо гарантира часове неподправено литературно удоволствие на всеки, който избере да се срещне с латиноамериканския автор на страниците на "Чилийско ноктюрно".
Роберто Боланьо Авалос (1953-2003) е чилийски белетрист и поет, лауреат на множество награди, сред които приза Ромуло Гайегос за романа "Жестоките детективи" и посмъртна награда на американските литературни критици за романа "2666".
Наричан "един от най-интересните литературни наследници на Гарсия Маркес" (в. "Гардиън") и "най-влиятелният и възхитителен прозаик от своето поколение в испаноезичния свят" (по думите на Сюзън Зонтаг), Боланьо води живот на крайности, бунтувайки се срещу нормите на обществото и литературната уседналост на признатите си съвременници.
За себе си казва, че е по-склонен да бъде детектив, отколкото писател – само че не някакъв досаден наемник, а ангел-мъстител.
Подкрепя социалистическия режим на Салвадор Алиенде в Чили през 1973 година, по-късно става троцкист и живее с партизани от фронта за национално освобождение „Фарабундо Марти“. В младостта си е номад и прекарва време в Чили, Мексико, Ел Салвадор и Франция, преди да се ожени и установи в Испания. Боланьо се възприема основно като поет, но започва да пише проза, за да издържа семейството си.
Продължението на поредицата книги от Роберто Боланьо на издателство „Рива” ще излезе през лятото, а до края на годината ни очаква и трета негова книга.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *