Издателство “Сиела” даде награди “Рицар на книгата”

|
На 27 май в галерия-книжарница Кръг + издателство Сиела раздаде новоучредената награда "Рицар на книгата".
Водещ на вечерта беше Огнян Бояджиев, главен редактор в РФИ София. За наградата каза няколко думи и Веселин Тодоров, управител на Сиела.
Награди получиха 10 журналисти "с най-голям принос при отразяването на издателския бизнес в България":
- Георги Ангелов, БНТ (в момента предаването е закрито);
- Ваня Емилова, вестник Новинар;
- Катя Атанасова, вестник Капитал;
- Миглена Очипалска, списание Компас;
- Николай Кънчев, радио Дарик;
- Оля Стоянова, вестник Дневник;
- Петко Тодоров, вестник Сега;
- Симона Мирчева, списание Плейбой;
- Екипът на Тази сутрин - сутрешното предаване на Би Ти Ви.
Отляво надясно: Симона Мирчева, Николай Бареков, Огнян Бояджиев (зад микрофона) и Веселин Тодоров. Снимка © Мартин МитовСпоред организаторите, наградата има за цел да поощри хората, чиято ежедневна работа е свързана с книгите. "Това са тези, които с труда си помагат на нас, издателите, да представяме на българския читател най-доброто от българската и световната литература."
Наградата представлява значка с надпис "СИЕЛА". Малко странно е за награда да се дава фирмена значка, но явно в издателство "Сиела" държат повече на пъблик рилейшънса, отколкото на действителното отличаване на заслужили журналисти. Странно ми беше и присъствието сред наградените на някои недотам свързани с културата медии, и едновременно с това отсъствието на журналисти като Йордан Ефтимов, водещ на може би единственото специализирано радиопредаване за книги. Неясен остана критерият, по който са избирани наградените, не беше споменато и за жури или нещо подобно. Добре поне, че Майкрософт България също се включи като споносор и осигури действителни награди като доста скъпото фототипно издание на "Рибния буквар", Енкарта 2004 и друг софтуер.
Отляво надясно: Милена Очипалска, Катя Атанасова и Огнян Бояджиев (зад микрофона). Снимка © Мартин МитовВ края на вечерта Ники Кънчев изтегли имената на трима от присъстващите, които си тръгнаха и с пакет книги на издателство "Сиела". Тази томбола спечелиха Мариета Драгостинова от Би Ти Ви, Детелина Стаменова от списание Космополитън и Катя Атанасова от вестник Капитал.
Организаторите заявиха амбициите си тази награда да стане ежегодна, като включат и други съорганизатори от издателския бранш. Дано не са много, защото съдейки по сегашните отличия, догодина можем да очакваме по-големи значки, с изписани имена на още издателства. С което наградените да се превърнат в ходещи рекламни табла...


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *