Изключителен концерт на Диана Дафова в Археологическия музей

|
На 15 юли в Археологическия музей се състоя музикална вечер посветена на 125 годишнината от установяването на дипломатически взаимоотношения между Австрия и България.
Организатор и главен изпълнител на концерта беше известната българска певица Диана Дафова. Участваха също балет "Арабеск", три певици от национален ансамбъл "Филип Кутев" (С. Боргилова, Н. Николова и В. Вакари), православният мъжки квартет "Теос", танцьорите Алфредо и Раул (от Куба). Хореограф на концерта е Боряна Съчанова, която е и автор на специфичните костюми. Изпълнителен продуцент на изявата е Майкъл Батърфийлд, а основни спонсори - HVB Банка Биохим, OMV, Austrian Air, Schenker и други австрийски фирми.
Преди 125 години Австро-Унгария, световна сила по онова време, признава България за независима и суверенна държава и с този акт допринася за устойчивостта и жизнеспособността на страната ни. Това важно събитие ознаменува и тазвечерния концерт, който както и цялото творчество на Диана Дафова е свързан като мотиви с историческото минало, напомняйки откъде идваме, къде сме и накъде вървим, запазвайки своята индивидуалност.
Спектакълът включваше и части от други култури и традиции, представени по един необичаен начин, обединяващ най-силните и най-достойните елементи на българския фолклор и ортодоксалната музика. В днешно време културата, изкуството, и особено музиката могат да бъдат послание към хората по света, много по-добро и по-разбираемо средство от войните и дипломацията. През октомври същият концерт ще бъде представен и в Сити Хол, Виена, и, надявам се, там също ще бъде разбран и оценен по достойнство. Публиката в археологическия музей беше предимно от дипломати, но в близките дни пълен запис на спектакъла ще бъде излъчен по Нова телевизия. Струва си да се види, макар нищо да не може да изрази яркото усещане на живия концерт.

Диана Дафова и квартет Теос. Снимка © Мартин Митов Диана Дафова и балет Арабеск. Снимка © Мартин Митов


Диана Дафова и балет Арабеск. Снимка © Мартин Митов Диана Дафова и балет Арабеск. Снимка © Мартин Митов


Диана Дафова с Алфредо и Раул. Снимка © Мартин МитовДиана Дафова и балет Арабеск. Снимка © Мартин МитовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *