Изключително силна вечер на Аполония

|
3 септември предложи на посетителите на Аполония 2003 една изключително силна програма, която задълго ще се помни със силните впечатления и емоции.
Анго Боянов представи последната книга на Румяна Емануилиду "Лица 4", в която отново са събрани интервюта с известни бургазлии. Както се предполагаше събитието събра гости като Димитрина Савова, Кирил Симеонов (художник, почетен гражданин на Бургас), известната поетеса Надежда Захариева, д-р Коста Костов, д-р Любомир Калудов и др. И много техни почитатели, както и задължителния в такива мероприятия струнен квартет "Ангобой".
Радио Франс Ентернасионал отпразнува рожденния ден на поета Николай Левков с премиера на новата му книга в двора на Радио Аполония, или иначе казано в къщата-музей на големия български маринист Александър Мутафов. Дъщерята на художника подари картина, шефа на радиото Людмил Фотев подпомаган от DJ Ясен Петров изпекоха доста пресен паламуд, сервиран на импровизирана Айфелова кула, пиенето беше неограничено, а настроението - типично за хората от РФИ - интелигентно, купонджийско, весело, изтънчено... Жалко, че програмата не фестивала не ми позволи да остана до края на купона. Както звучи и на 106.1УКВ (в региона на Созопол и Бургас) и 103.6УКВ (за София) - "Светът е Аполония". Слушайте ги!
Бургаският драматичен театър зарадва публиката с премиерата на спектакъла "Зима" по Йон Фосе, режиьор Петър Стойчев. Артистите Йосиф Сърчаджиев и Мария Топчева очароваха публиката, представяйки един драматичен сблъсък между проститутка и случаен минувач. Краят беше щастлив. Героите се гушнаха.
В Археологическия музей Евгени Шевкенов (цигулка) и Марио Ангелов (пиано) изпълниха Дебюси, Шосон, Месиан, Франк пред отбрана публика ценители с много виртуозност и талант.
Една истинска премиера на новата стихосбрика на Пламен Дойнов "Кафепоеми" впечатли много бройната публика в Художествената галерия. Книгата представиха Митков Новков и Михаил Неделчев с интересни и каращи те да се замислиш сравнения и определения, с което убедиха публиката, че това е една изключителна стихосбирка, която всеки трябва да притежава и да препрочита вкусвайки текста заедно с кафето си. Писани в кафенетата в центъра на Средна Европа, стиховете на Пламен Дойнов представят в поетична форма рецептите за различно видове кафе, предлагани в съответните заведения. Всеки посетител, както обявихме и в програмата, получи безплатно екземпляр от книгата, заедно с един лист, върху който Добромир Иван през цялото време на премиерата рисуваше - с капки кафе. Макар и донякъде странно и необичайно, според мен именно така трябва да се представя една нова книга, ако автори и издатели искат читателите да проявят интерес и да отличат доброто произведения от посредственото. За тези от вас, които пропуснаха да дойдат - можете да закупите книгата през виртуална книжарница Books.bg.
Dirty Purchase завладяха публиката в Амфитеатъра с купонджийското си настроение и уверените си изпълнения, включвайки всички в купона. Присъствието на Спенс и Слим грабнаха и най-малките зрители и слушатели, като комбинацията от хип-хоп изпълнения с акомпанимент на суинг оркестър звучаха доста свежо и поносимо дори за тези, които не обичаме съвременните течения на рапа. Како сам Спенс сподели, ако не друго, поне на този концерт нямаше нужда да се притесняват дали са забравили диска си с инструментали или няма да почне да прескача диска.
Вечерта завърши с поредния филм от кинопанорамата - "Г-жа Динозавър" и джаз концертът с авторка музика на The Jazzmakers (Венци Благоев, Васил Енчев и Любомир Денев), в който звучаха и стихове на тема джаз, писани от Любо Денев.
 
Повече снимки можете да видите на страниците на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *