Изключително силна програма на Аполония в Деня на съединението

|
На 6 септември в Созопол гвоздеят в програмата и за деня и за целия фестивал беше награждаването на Мариус Куркински със статуетката Аполон Токсофорос за изключителен принос в развитието на българската култура. Излишно е да обясняваме защо - всеки който е гледал Мариус на сцената знае какъв изключителен талант е той, всеки който е гледал негови пиеси било като актьор, било като режисьор знае какво е талант. Списъкът с изявите му можете да видите на страниците на Аполония.
В театъра на читалището на Созопол Мариус изигра част от пиесата "Сънят", след това актьорите от пловдивския театър изпълниха част от пиесата "Малки комедии", на която той е режисьор и накрая Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония", която също се включи като участник в пиесата, връчи статуетката на Мариус. Овациите бяха продължителни, публиката беше зашеметена както винаги на изпълнение на Мариус. А салонът беше препълнен...
В Археологическия музей Пламен Саманджиев и Алфредо Гарсия-Навас (Венесуела) изпълниха много танга на Пиацола отново пред препълнена зала. Май трябва да се помисли за по-големи зали в Созопол, тези препълнени салони плашат... За съжаление не можах дълго да слушам концерта поради засичанията на представленията в програмата.
В Художествената галерия издателство "Слънце" представи "През сито и решето" - последната книга на Николай Хайтов. Книгата представлява една житейска равносметка и е жалко, че Хайтов не успя да дочака появата й. За писателя и книгата говориха проф. Марко Семов, Надя Кабакчиева - издател, съпругата на Хайтов - Жени Божилова и Елена Хайтова - дъщеря на писателя. Премиерата завърши с коктейл както е според добрата традиция на издателство "Слънце".
Страхотно преживяване беше концертът на духова формация НОНА в амфитеатъра. Музикантите от оркестъра, водени от своя диригент Наньо Чолпанов и певецът Даниел Спасов изправиха на крака публиката, която по незнайни за мен причини не беше толкова голяма, колкото очаквах. Но така пък имаше място за играещите около сцената. Формацията изпълни произведения на Дико Илиев, Ангел Заберски, Андрей Врачански, Йосиф Цанков, Атанас Бояджиев и др, както и много народни песни и хорá. Двата биса и продлжителните овации показаха колко хубав беше концертът. За тези, които не успяха да дойдат - гледайте го по БНТ!
Вечерта приключи с още един изключителен концерт в Джаз клуб ОББ посветен на Джордж Гершуин. Очарователната Еделина Кънева и безупречните музиканти Митко Шанов (контрабас), Ангел Заберски (пиано) и Христо Йоцов (ударни) изнесоха един силен и изпълнен с много емоции концерт, посветен на Гершуин, "The Man I Love". Отново многобройна публика. Отново много овации
 
Повече снимки можете да видите на страниците на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *