Излезе и последната част от трилогията „Кръглата риба” на Момчил Николов

|
На специална премиера на 10 май в клуб „Студио 5” беше представена и последната книга от трилогията „Кръглата риба” на съвременния български писател Момчил Николов. Всъщност този роман, носещ името „Машини за любов”, трябва да се разглежда като първи, предхождащ останалите два – „Първият етаж” (2006г.) и „Кръглата риба” (2008г.).

Сюжетната линия също се оказва преплетена по интересен начин, тъй като авторът поясни, че в книгата се крият два романа, които обаче са свързани, въпреки че могат да се четат и отделно, сами по себе си. „Най-трудното писане в живота ми”, сподели пред гостите Момчил Николов.

За представянето на книгата бяха поканени певицата Миленита, водещата от културното предаване „Нощни птици” по БНТ Искра Ангелова, както и писателят Радослав Парушев. Те споделиха своите лични впечатления и прочетоха някои от любимите си моменти.

Книга за всеки, за теб и за мен, описваща реални случки от българската действителност, до болка познати на всеки от нас – така определи книгата журналистката и актриса Искра Ангелова. Като основна разлика с другите две части тя посочи именно отсъствието на мистификация и изборът на български главни герои, българското като място на случването. „Книга за смисъла на смъртта и любовта в живота”, добави Радослав Парушев.

Момчил Николов е роден през 1970 г. Завършва медицина. Автор е още на книгите „Пътници” (повест, 1997), „Разкази” (1998), „Фрагменти от стая” (разкази и пиеса, 2000), „Лудата Дорис” (двуезична: български - английски, 2001), „Hash Oil” (2004), „Горният етаж” (2006). Получавал е награда за дебютен роман (1999г., на в. „Литературен форум”), награда за романа „Foxy lady” (непубликуван); за принос към културата на община Плевен (2000г.), както и наградата за съвременна българска художествена проза „Хеликон” (2008).

„Машини за любов” е първата книга на Момчил Николов, подложена на редакция, дело на Мария Донева. Романът се издава от „Сиела”.
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *