Излезе от печат осмото издание на алманаха “Златоструй”

|
„Творческа победа на културата над политиката“ — така нарече издаването на сборника „Златоструй“, председателя на Съюза на българските писатели Николай Петев, тъй като малко градове в България успяват да издадат подобни сборници.
Представянето му в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, гр. Шумен, в петък вечерта (11.06.2004 г.), започна с обявяването на нов литературен конкурс, учреден от Община Шумен на името на шуменския поет Иван Пейчев.
Първото издание на конкурса ще бъде през 2005 година, като за стимулиране на творците се предвижда награда от 1500 евро.
Осмото издание на „Златоструй“ е посветено на 70-годишнината на писателя Марин Калинов. В алманаха са представени 50 шуменски автори, но по съдържание той не е чисто художествен, каза литературният критик Иван Карадочев. В него са включени различни типове текстове — научни, научно-приложни, художествени, литературно-исторически, археологическите студии на проф. д-р Тотю Тотев, доц. Павел Георгиев, доц. Мильо Петров, историографското есе на Марин Калинов за Пейо Яворов.
Художествената проза е представена с иносказателността в разказа на Станчо Пенчев „Приказка за краля и стария българин“, патоса в „Изгубени звезди“ на Петър Нанев, християнското милосърдие в прозата на Красен Шидеров, класическият драматизъм у Георги Настев, проницателността и мъдростта на Стефан Костов и фантастичният романтизъм у Данка Доброволска.
В алманаха доминира поетичното присъствие на стиховете на Иван Ненков, Даниела Друмева, Ана Димова, Снежина Николова и много други. Всички поети имаха възможност да рецитират свои стихове.
Гости на промоцията на „Златоструй“ бяха и поети от Дружеството на писателите от град Добрич, които също представиха стиховете си.
„Модерният свят може без литература“ — казва Клод Леви-Строс. Читателите не са много, но издаването на „Златоструй“, книга 8, е едно напомняне, че не всичко в тоя свят е материален успех и то на всяка цена.
 

Автор: Даниела Колева, Словото




Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *