Излиза от печат епохалното фентъзи „Танц с остриета” на изтъкнатия жанров майстор Дейвид Далглиш

|

Българските почитатели на приключенското фентъзи вече могат да вземат в ръце възхитителния роман „Танц с остриета” (ИК „MBG Books”), c койтo американският писател Дейвид Далглиш доразвива една от най-мащабните истории, ситуирани в удивителния свят на мечовете и магията.


Корица на книгатаМакар творчеството ми да има тъмни краски, аз всъщност съм приятен човек с добро чувство за хумор”, уверява ни Дейвид Далглиш, а библиографията му потвърждава тези думи – особено трилогията „Танцът на сянката”, която включва книгите „Танц с плащове”, „Танц с остриета” и „Танц с огледала”. Първата излезе в България през януари тази година, втората официално е по родните книжарници от 24 март, а третата ще се появи у нас в края на пролетта. Сравняван с Джордж Р. Р. Мартин, роденият във Флорида Далглиш ни запознава чрез тези три романа с опасни мародерски групи, властващи фракции, безскрупулни предводители и героични образи, преплетени в епичен конфликт, наситен с интриги и заклинания, който завинаги променя както героите, така и читателите.

Танц с остриета” продължава историята пет години след нощта на огън и кръв, в която Арон Фелхорн е погинал безвъзвратно. През тези пет години войната между гилдиите и Трифектата е навлязла в застой, но това не е позволило на престъпниците да отдъхнат – почти всяка нощ неколцина от тях умират, посечени от мъстящия Хаерн. Десетилетният конфликт припламва отново, когато синът на един от първенците на Трифектата бива отвлечен и докато към Велдарен се стичат наемници, събирани за масивен удар срещу криминалния свят, Хаерн прави все по-отчаяни опити да върне на града заслуженото спокойствие. Той обаче не подозира, че по дирите му са поели двама убийци: единият е тласкан от собствено желание за възмездие, а другият, нает от хора със засегнати интереси, никога не е пропускал жертва... Междувременно зад стените на Велдарен изниква амбициозен заклинател с прикрито лице, още по-прикрити намерения и собствено виждане за кипящия хаос...

Самият Далглиш се определя като неспасяем nerd – тотален зубър в училище и от дете заклет книжен червей, който в четвърти клас вече е луд фен на всякаква жанрова литература (от фантастиката на Майкъл Крайтън до трилърите на Том Кланси). Още преди абитуриентския си бал вече уверено се е насочил към писателската професия, като за огромен късмет попада не само на прекрасни родители, които го насърчават да развие таланта си, но и на чудесен учител по творческо писане. След колежа Далглиш затвърждава страстта си, превръщайки я в професия, а днес е сред големите имена в по-мрачното, но несравнимо четивно фентъзи.

 

 

По материали на  ИК „MBG BooksКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *