Изложба-дарение на Емил Попгенчев в Габрово

|
На 22 ноември т.г. от 17:30 часа в зала 3 на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита самостоятелна изложба живопис на Емил Попгенчев – талантлив художник с оригинален и неповторим стил, дългогодишен сътрудник и приятел на Веселата къща.
В годината на неговата 65-годишнина Домът на хумора и сатирата има и друг основателен повод да покаже на широката публика изящните му творби. През лятото майсторът на четката за пореден път засвидетелства своята обич и уважение към родното Габрово с един трогателен и щедър жест. Художникът дари на Дома на хумора и сатирата 43 живописни платна – 28 свои самостоятелни творби, цикъла „Хора и животни“ (7 творби), цикъла „Източен свят“ (6 творби) и 2 творби на съпругата си Снежина Попгенчева. Това е най-мащабното дарение за Дома на хумора и сатирата от съвременен български художник през последните 10 години.
Настоящата изложба под надслов „На Габрово – града, който много обичаме“ представя творбите от цялата авторова колекция от 55 живописни платна на житейския и творчески тандем Емил Попгенчев и Снежина Попгенчева, съхранявана във фонда „Хумор на народите“ на ДХС.
 
Емил Попгенчев е роден на 16.02.1942 г. в Габрово. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович“ със специалност стенопис. Член е на СБХ. Попгенчев е единственият съвременен български художник, който изгражда цялостното си творчество в стилистиката на кубизма и получава международно признание като ярък представител на това течение в изобразителното изкуство. Участва в редица общи и представителни изложби на изящните изкуства в България и чужбина – Румъния, Русия, Германия, Сърбия, Франция, Италия, Великобритания, Полша, Австрия, Мексико, Монголия, Египет. Има 15 самостоятелни изложби в страната.
Носител е на редица отличия и престижни награди, сред които Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“, Награда „Варна“ за високи постижения в областта на културата (2002), Почетен сребърен кръст на галерия „Кавалет“ (2003) и др. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на редица галерии в страната и чужбина, както и на частни колекции в България, Франция, Германия, Швеция, Австрия, Сърбия, Великобритания. Осъществил е десетки монументални творби в много градове на страната – стенописи, каменна пластика, дърворезба, керамика, мозайки, сграфито.
От 1983 г. е редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. През 2001 г. печели Наградата на град Габрово „Гаскар“ в XV-то издание на Биеналето, а през 2003 г. е член на международното жури на конкурса.
През 2003 г. проектира и изпълнява пъстроцветното декоративно пано „Светът е оцелял, защото се е смял“ върху западната фасада на Дома на хумора и сатирата, в което синтезира габровските символи, местните нрави и маскарадни обичаи.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата, ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *