Изложба батик на Златка Бобева се открива в Бургас

|
На 15 ноември (вторник) от 18 ч. в галерия „Бургас” ще бъде открита самостоятелна изложба батик на Златка Бобева. Изложбата се осъществява по покана на собственика на залата Руси Куртлаков. „Това ме организира и амбицира - споделя художничката. - Работейки с децата, човек получава много емоции и трудно отделя време за себе си.”
Изложбата ще има около 25 картини, някои от които правени през годините, други - сега. За първи път ще бъде показан ватиран батик. Той дава възможност за пластичност и релефност на картината. Става различен и забавен. За него се изисква повече труд. Първо се ватира, после се минава на машина. „Обикновено рисуваната коприна се бърка с батика - уточнява Златка Бобева. - За да се направи батик са необходими восък, бои и плат. Восъкът участва непрекъснато в изгражданите на цялата рисунка. А рисуваната коприна се работи само с бои върху плат.”
Според размера на батика на метър се поставя около 6 кг. восък. За тази изложба художничката е изхабила един циментов чувал восък, който първо е бил нанесен, а след това махнат. А затова се иска упоритост, емоция, добронамереност и много свободна душа. „Изграждането на един батик е много сложна история” - казва Бобева. Затова на изложбата тя ще покаже технологията на изработване на батик. Първо се прави проектът и кой цвят къде ще бъде, защото след поставянето нищо не може да се махне, нито да се изтрие.
За Златка Бобева това е трета самостоятелна изложба. Първата е през 1997 г., посветена и открита в Деня на Европа - 9 май. Втората е в ”Интерпред” в София. Точно тази изложба попада на вниманието на посланика на Индонезия - страна, за която изкуството на батика е част от културните традиции. Историята е твърде любопитна. Виждайки изложбата, негово превъзходителство остава страшно учуден от това да види в България такова изкуство. Получил координатите на художничката и изпратил покана за среща в посолството. „Разговаряхме - спомня си художничката. - От индонезийците непрекъснато получавам покани за всичките им празници, юбилеи и конкурси. Сега бях поканена на честването на 66-годишнина от основаването на Индонезия. Срещнах се с новия посланик.”
Златка Бобева очаква гости на изложбата от индонезийското посолство и от Групата за приятелство с Индонезия. А през февруари идната година под егидата на индонезийското посолство децата на Бургас от Школата по батик ще имат изложба в София. „За нас е много висока оценка това, че харесват нашето изкуство, защото за тях то е национално - споделя вълнението си Бобева. - Нашият батик се различава много, защото е експресивен, темпераментен, отразява българската душа и душата на децата.”
Още едно признание цени високо Златка Бобева. „В Токио японците имат една зала, в която показват най-хубавото, направено в Европа за дадената година. Не знам как, но през 2000 г. японците , които се занимават с това, попаднаха в нашата школа. Взеха колекцията на школата и фактически за 2000 г. в Токио за най-хубаво, направено в Европа беше показана работата на школата с децата от Бургас. За нас това беше голямо признание.”
Работата с батик дава нов път в творчеството на Златка Бобева. „И всичко започна с едно кафе, което пиехме с Димитрина Караиванова - потапя се в спомени художничката. - С учениците си вече имах успехи в областта на живописта, на графиката. Бяхме известни в целия свят. Търсех нещо по-интересно и тя предложи батик - като покрием плата с восъка, боята там не хваща. През една зимна ваканция започнахме с група ученици в старото училище „Братя Миладинови”. Боите замръзваха в коритата. Чупехме ги. Но постепенно в процеса на работа стигнахме до това, което сега знаем.”
Освен с третата си самостоятелна изложба 2011 година Златка Бобева ще си спомня и с 30-годишния юбилей на Школата по батик - много хубав празник, нестандартен и различен. Преди няколко години Школата по батик подарила своя изложба на Дома на хумора в Габрово. „Нищо случайно няма - казва Бобева. Един ден си мислех какво ли стана с тази изложба в Габрово. На другия ден звънят оттам и ми казват, че ще изпратят списък на децата, които са изработили колекцията, за да им кажа каква реализация имат те. Писах за тези от децата, за които имах информация и когато бях на пленера в Боженци, там беше показана една част от колекцията. Разбрах, че всичко е абсолютно запазено. Видях как прибираха батика - всеки в специална кутия. Отнасяха се с много грижа и внимание.”
И когато става дума за честването на 30 години от създаването на Школата по батик в Бургас, Златка Бобева предлага да бъде поканена подарената на Габрово изложба, защото тук никой не я знае. Така Дома на хумора гостува на юбилея с наша колекция. Голяма чест е да се подреди изложбата в Градската художествена галерия „Петко Задгорски” със съгласието на директора й - изкуствоведа Пенка Седларска. Показани са и нови картини. Прожектиран е и филмът на Адела Пеева за Школата по батик - „Конче с панделки”, който е получил голямата награда на фестивал в Москва и е бил включен в културната програма на българските информационни центрове по света.
Бургаската школа по батик за деца има много самостоятелни изложби по света, медали и отличия от цял свят - Зимбабве - родината на батика, Русия, Чехословакия, Австрия, Япония, САЩ, Словения, Македония. „Гордея се с всяко мое дете - обобщава Златка Бобева. Има хора, които ще продължат и след мен, но трябва да има упоритост, желание, абсолютна лудост, за да продължат. Когато бях в Парламента имах възможността да видя какво е правено и се прави в България в областта на изкуството. Няма никъде в страната четири световно известни школи - батик, керамика, графика, мозайка. Двайсет години ние стоим на световния връх и продължаваме да сме там. И това е толкова значимо.”
 

Радка БалеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *