Изложба дърворезби на Камен Симов

|
На 26 януари в галерията на Съюза на българските художници Камен Симов представи своята изложба "В духа на дървото".
Изложените около десет дървопластики и десет рисунки и хартия изразяват вътрешното напрежение и движението на формите в различни материали, които по природа произтичат един от друг (хартия и дърво) и имат взаимна връзка.
Авторът и творбите му бяха представени от изкуствоведа Димитър Грозданов. "Камен Симов е представител на едно поколение, което наистина каза думата си в пластиката и нанесе корекции в разбиранията. Премина границите и жанровите ограничения, които спъваха в определянето на самия себе си по отношение на работата и на работата на твореца по отношение на социума. Изложбата носи в себе си и интимното, и скулптурното, и концептуалното, и българската традиция" - каза Димитър Грозданов.
Камен Симов скромно покани присъстващите да се насладят и контактуват с произведенията му. Още като студент той участва в изложба на млади таланти в етнографския музей "Етъра" в Габрово. Участвал е в изложба на малка пластика в галерия "Хемус" в София. Завършил е Училището по приложни изкуства - София, където в момента е преподавател, и Националната художествена академия, специалност дърворезба. Обича дървото, защото мисли, че то продължава да живее в буквалния и преносен смисъл и след като е обработено в предмет на изкуството или бита. В своите работи се опитва да запази жив духа на материала, като му придаде доплнително измерение и форма.
Настоящата изложба ще продължи до 9 февруари.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *