Изложба “Живи в метал” създава светове от скрап

|
На 13 юли в галерия "Върхове" бе открита изложбата "Живи в метал" на Бисер Недялков, Венцислав Шишков и Михаела Каменова.
През 2007 г. студенти от специалността „Метал” на Националната художествена академия гостуваха на галерията на СИБанк с изложбата "Скрап" – скулптури от метални отпадъци. Сега „Живи в метал” продължава серията от изяви, в които въображението на младите художници „съживява” този толкова богат на възможности материал.
Личността, която обединява участниците в творческите експерименти със скрап, е техният преподавател – проф. Велислав Минеков.

Авторите Бисер Недялков, Венцислав Шишков и Михаела Каменова търсят и намират своето място в изкуството с нестандартно виждане за измеренията на живота в материята.
Духът на техните творби и характера на материала идеално се преплитат и си взаимодействат в заглавието на изложбата: „Живи в метал”. Младите артисти намират вдъхновение в технологичните тънкости на работата с метал и в предизвикателството да създават скулптури от скрап.

"... Така изложбата естествено попада в напрегнатото, особено за младите, поле на екологията, което допълнително се разгръща в тематичния интерес към животните, превърнати и в емоционално четлива алтернатива на мъртвия механизъм, и в директен знак на живата форма." Георги Лозанов
Общо 24 металопластики в експозицията впечатляват с внимание към детайла и усет на авторите към натурата на животни, птици, риби. Пластичните търсения на тримата млади артисти са намерили израз в разнообразни, изпълнени с емоция и много „живи” форми. Темата, която ги обединява, е малка част от творческото поле на авторите от ателието на професор Велислав Минеков. Културното предчувствие за артистичния потенциал и усещането за талант носят насладата от творбите на тримата автори.
Изложбата се реализира с подкрепата на Велислав Минеков и Националната художествена академия. Може да бъде разгледана в галерията на улица "Славянска" до 3 август.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *