Изложба за живота на сваните в Грузия

|
До 7 октомври в София може да разгледате изложбата на испанската фотографка Роса Вроум „Ние сме Сванетия: Реките на живота в провинциален Кавказ” (We are Svaneti: Life Flows in Rural Caucasus) в зала Безименна на Червената къща.

we-are-svaneti_1_c-rosa-vroomИзложбата е портрет на живота на обитателите на район Сванетия в Грузия и на тяхната борба срещу намерението за изграждане на над 30 водноелектрически централи (ВЕЦ) в района.

Познати като гостоприемни, сваните ни допускат в техните къщи чрез тази изложба и разказват смирено за това какво означават за тях планините, горите, пасищата и особено реките. „Да мога да будя децата си на свеж въздух и в моя дом – това е моят лукс” – отговаря Марина на въпроса какво е нейното мнение за изграждането на ВЕЦ на мястото на гробището на предците на съпруга й.

Като Марина, обитателите на различните общности в Сванетия могат само да предрекат негативните последици от изграждането на водноелектрическите централи: геоложки, екологични, социални, икономически и културни. Всички те все още чакат транснационалните компании, финансирани от публични капитали, да отговорят на един въпрос: Как това ще се отрази на живота ми?

we-are-svaneti_3_c-rosa-vroom

we-are-svaneti_4_c-rosa-vroom

we-are-svaneti_2_c-rosa-vroomИзложбата на Вроум е част от проекта „Ние сме Сванетия” (We are Svaneti), който цели да вдъхнови повече местни млади хора да споделят своите истории и тези на техните родители, приятели, познати. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия и Естонската кооперация за развитие и с техническа подкрепа от СДП БАЛКАНИ, Зелена алтернатива (Грузия) и международната мрежа от неправителствени организации CEE Bankwatch Network.

Роса Вроум е родена през 1989 в планинско село в провинция Гранада, Испания. Учила е журналистика, фотография и видео в Севиля, Барселона и Амстердам. В момента работи като журналистка на свободна практика, често с неправителствени организации. След като предприема пътуване през 2011 с местна неправителствена организация в Хималаите, не пропуска шанс да пътува и се учи от ценностите, културата, традицията и живота на отдалечените територии. Работила е по проекти в социалната сфера и околната среда в Непал, Парагвай и Балканския полуостров и се вълнува от истории, които могат да доведат до промяна.

 

По информация на Червената къщаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *