Изложба за Независимостта на България в Ловеч

|
На 30 април в Клуба на културните дейци – Ловеч, официално бе открита изложбата на Държавна агенция „Архиви” (показана за пръв път на 22 септември 2008 г. във Велико Търново), посветена на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България. Съюзът на учените в България – Ловеч, също бе сред съорганизаторите.

Изложбата ще остане отворена за посетители до 11 май – Деня на Ловеч. Откриването й бе съпроводено с мултимедийна презентация на втората книга от поредицата „Архивите разказват ” на Териториална дирекция „Държавен архив” – Ловеч, с участието на главните експерти Павлина Петрова и Илиана Милева издателство „Инфовижън” – Ловеч).

Водеща на събитието бе директорката на КДК- Ловеч, Жанина Илиева. При откриването кратко експозе направи директорката на ТД „Държавен архив” – Ловеч, Пенка Чернева.

Исторически факт е, че България няма загубена битка на бойното поле, но няма и такава, спечелена на масата на преговорите, изтъкна г-жа Чернева. Но съществува едно събитие в нашата история, което реабилитира българската дипломация и безапелационно слага черта на това общоизвестно и често цитирано клише – 22 септември 1908 г., денят, когато България провъзгласява Независимостта си и признаването й от Европа за суверенна държава година по-късно.

Книгата съдържа цялата информация, свързана с подготовката за провъзгласяването на независимостта – от момента на Младотурската революция през юли същата година до международното признаване на независимостта и суверенитета на страната. Тя е богато илюстрирана с факсимилета на документи, репродукции и снимки на главните действащи лица – княз (и после цар) Фердинанд І, министър-председателят Александър Малинов и неговия кабинет, текстът на манифеста и други. Поместен е и текстът на химна „Независимостта”, написан от Георги Шагунов на 22 септември 1908 г.и изпълнен за първи път в Бургас.

След презентацията възникна оживена дискусия с въпроси към организаторите на изложбата и мнения на някои от присъстващите.

Като обобщение г-жа Чернева изтъкна, че винаги, когато политическите сили у нас са съумявали да постигнат консенсус по важни въпроси, България е успявала да постигне и своите най-големи успехи, както и да ги превърне в общонародно дело.

Гостуващият в Ловеч поет с китара Славимир Генчев поздрави организаторите и присъстващите на вълнуващото родолюбиво събитие със свои авторски песни.
 

Славимир Генчев


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *