Изложба на Антонин Ират в Чешкия център

|
На 5 февруари от 18 ч. в Галерията на Чешкия център (ул. Раковски 100) ще се открие изложба на Антонин Ират. Изложбата ще продължи до 1 март 2013 година.

Цикълът обекти и фотографии "Uncle Man" на Антонин Ират е вдъхновен от любимия чешки, детски комик Чичо Йедличка (Strýček Jedlička, 1923-1993), който, колкото и да е парадоксално, според негови съвременници не е обичал деца. Това несъответствие инспирира Антонин Ират към творби, черпещи идеи от този факт и имащи много общо с Чичото. Чичо Йедличка е само вдъхновението. Работите, които възникват са резултатът и функционират без да е необходимо запознаване с причината.

Инсталацията от обекти и фотографии образуват един вид приказка, т.е. история скрита между редовете.

Покана за изложбата

Чрез дребни трикове, Антонин Ират приближава и обогатява реалността. Донякъде недодялано и дръзко той я разклаща и разлюлява. Вмъква в обикновеното ежедневие иронични бисери, забързани софистични прозрения, малки и по-големи невероятни открития, неотложни въпроси. Когато и да поиска, Ират искрено и с невероятно желание разклаща безопасната равнина, по която като че ли автоматично крачат нашите усещания. Дадаизъм. Пънк. Романтика. Уханието на изминалата вечер. Изцелителното докосване на шамана. Загорялата вечеря. Дивите животни в идиличната градина на познанието. Докато през това време Медуза със затворени очи тихо сресва змийските си коси пред огледалото. Остри могат да бъдат думите, както и ножиците в ръцете върху семейния албум. Притъпено може да бъде нашето виждане. Люлките сами се люлеят, дърветата се въртят и не само децата очакват чудеса. Uncle Man е странна фигура, която точно в този момент, между редовете и между сенките на отделните моменти, разказва история за това какво тепърва ще ни се случи… Затова Uncle Man е подходящо и достатъчно тайнствено название на цикъл обекти, фотографии и малко пърформанс, които правят тази изложба. Катарина Ухлиржова, куратор


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *