Изложба на Асен Емилов в Място за срещи

|
На 19 октомври в Столична градска художествена галерия беше открита изложбата на младия фотограф Асен Емилов "Фон".
С изложбата СГХГ и Центърът за култура и дебат "Червената къща" продължават съвместния си проект "Място за срещи", посветен на представяне на най-младото поколение художници и изкуствоведи.
Серията на Асен Емилов "Фон" или "Background" представлява фикция за разстоянието до "фона" и дали това разстояние е безкрайно или фонът е нещо като огромен декор, който създава илюзия за безкрайността, с която човек "умира от страх" да се сблъска.
Както авторът споделя, самата идея идва от моментното объркване, в което окото попада, когато между него и обект в далечината има опъната мрежа или тънко въже. Има загуба на фокус и човек застива в кратко недоумение на какво разстояние се намира мрежата от него и на какво разстояние се намира обектът от мрежата. Сякаш очите и мозъкът сумират повтарящите се елементи на мрежата в съкратен, компресиран вариант - като по-големи и по-близко до очите фасети. Обектът, към който се стреми субектът, също е без ясни очертания. Докато трае тази зрителна измама човек прави опит да излезе от нея, като премигвайки се придвижва бавно напред, докато образът не се избистри. Не е ли това момент, в който мозъкът преподрежда и напасва нещо непознато в нормите на "позволения достъп"?
Възприемането на фона като гранична зона е фикция, както и предизвикателство за сетивата ни, тоест къде точно се намираме и какви са мащабите на пространствата, които възприемаме и обитаваме или така нареченото време-пространство.
Чрез заснети разфокусирано, в дубли с приближаване последователности, както и самостоятелни образи, фотографиите от тази серия представят обекти от периферната действителност, като изрезки от "фонът".
Изложбата е изработена от цветни копия поставени зад плексиглас с размери 106/76/20 мм. и цветно копие върху платно с размери – 137/200 мм.
Изложбата откри Мария Василева от СГХГ. Можете да я посетите до 7 ноември. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *