Изложба на бургазлия във Вашингтон

|
На 23 май по случай Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Посолството на Република България във Вашингтон се състояха две събития - изложба на бургаския художник Николай Янакиев (1957-2003), известен на българската и световна културна общественост като график и майстор на екслибрис и концерт на специално пристигналият от България струнен квартет в състав Теодора Христова (цигулка), Грациела Панайотова (цигулка), Ралица Чернева (цигулка) и Стоян Божков (виолончело).
Българските музиканти изпълниха “Пет скици” на Марин Големинов, “Новелети” на Александар Глазунов, “Сълзите на клоуна” на Ценко Минкин, “Молитвата на Теодора” на Хоакин Турина, “Танго балет” на Астор Пиацола и “Шопска токата” на Георги Андреев.
Изложбата-концерт бе открита от Димитър Михайлов, първи секретар по политическите и културни въпроси на България при посолството във Вашингтон. Тя е организирана с помоща на съпругата на художника Николай Янакиев- Мариета Брадинова, която живе и работи, заедно с техният син Александар в Америка.
Изложбата включва 24 картини, живопис, литография и екслибрис. В едно от последните си интервюта, преди да почине, художникът споделя следното: “Казвам се Николай. Роден сам в Бургас. И така, по стечение на обстоятелствата съм българин. А всъщност бих искал да съм жител на света. Благодарен сам, че професията ми по своеобразен начин предоставя тази възможност.” Настоящата изложба е потвърждение на неговите думи, че за изкуството няма граници и времето е относително понятие.
Художникът е участвал в графични биеналета и изложби в много страни по света. Известен е на Вашингтонската публика от две други свои участия в престижната "Washington Printmakers Gallery" през 1998-1999 година.
Настоящата изложба събра негови приятели, както българи, така и американци. Те отново имаха удоволствието да се възхитят на изкуство му, на артистичната мy чувствителност, да усетят неговия перфекционизъм.
По този начин българската културна общност във Вашингтон отбеляза своята съпричастност към най-светлия празник на България.
 

Русена ТончеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *