Изложба на сценични плакати в Народния театър

|
В Народния театър "Иван Вазов" бе открита изложба "60 полски и български плакати" и бе представена книгата "Полският плакат и сцената" на Кшищоф и Агнешка Дидо. Двете събития са част от културната програма, посветена на 60-ата годишнина от откриването на Полския институт в България.
Колекцията представя 30 полски и 30 български автори, белязали развитието на плакатното изкуство в Полша и България през последните 4 десетилетия. Без да претендира за изчерпателност, изложбата проследява знакови явления и фигури от няколко творчески поколения, маркира процеси и тенденции в двете плакатни школи и същевременно предлага пъстра панорама на този ярък, многолик, демократичен и артистичен раздел от съвременната визуална култура. В колекцията са включени избрани плакати от фонда на Международното триенале на сценичния плакат - София и от сбирката на Полския институт в София.
Куратор е проф. Божидар Йонов. Изложбата ще продължи до 30 ноември 2009 г.
"Полският плакат и сцената" представя 202 съвременни полски сценични плакати (138 селектирани от автор й Кшищоф Дидо от неговата внушителна лична колекция Dydo Poster Collection и 64 от фонда на международното триенале на сценичния плакат – София).
Антологията е вдъхновена, основава се и продължава серията от изследвания и албуми за полския плакат, създадени от Кшищоф Дидо през последните няколко години за различни страни по света.
Българското издание е обогатено със специален раздел, представящ полския плакат в международното триенале на сценичния плакат – София.
Кшищоф Дидо е колекционер, експерт по плаката, собственик на “Dydo Poster Collection”, в която влизат полски и чуждестранни плакати. През 1985 създава в Краков известната в целия свят Галерия на Плаката. Сътрудничи си с културни институции, колекционери на плакати от всички краища на света. Досега е организирал около 500 изложби на художествени плакати както в Полша, така и в почти всички европейски страни. Организатор и жури на много плакатни конкурси. Съорганизатор на Краковския фестивал на плаката (от 1999 г.). Автор на статии за плакати, на каталози и албуми с плакати.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *