Изложба на японска графика в зала Средец

|
На 12 ноември в зала Средец (в сградата на Министерството на културата) беше открита изложбата "Съвременна японска графика". Организатори са Министерството на културата на Република България и Посолството на Япония по инициатива на Обществото на японските графици Japan Print Society и със съдействие на Асоциацията за приятелство Япония – България.
Изложбата, откриха Н. Пр. Цунехару Такеда, посланик на Япония у нас, и Иван Токаджиев, зам. министър на културата. Експозицията включва около 40 творби и е част от Дните на японската култура в България.
В изложбата са представени най-вече творби на членовете на Обществото на японските графици, но за по-голяма представителност, има произведения и на представители на други организации.
Обществото на японските графици е създадено през 1960 г. от Шико Мунаката, Сенпан Маегава, Сей Мабучи и още седем творци и днес може да се похвали с изложби в Токийската градска галерия, многобройни изложби из цяла Япония, както и с пътуващи изложби в страната и чужбина. Около 300 души са графиците, свързани с дейността на Обществото.
Една от организациите, с чието съдействие работи Обществото на японските графици, е Комитетът за организиране на Графичния форум. Комитетът е организатор на изложбата “Графичен форум – домът на японската хартия “ваши”: градът Хигаши-чичибу”, която дава възможност на творците да покажат своите творби без изключение. За първи път изложбата беше организирана през 2004 г. в околностите на Токио от доброволци на Обществото на японските графици и съмишленици графици.
За разлика от изложбите на Обществото на японските графици, които поставят акцент върху художествеността на творбите, и които биват селектирани след усърден подбор, Графичният форум си поставя за цел активния контакт между художника и публиката, без да отдава значение на организацията, към която принадлежи самият творец. Форумът е с широко отворени врати за всеки и по този начин допринася за насърчаването на графичното изкуство и предоставя възможности за участие в различни изложби.
За откриването на експозицията бяха пристигнали 18 от авторите, всеки от които беше представен с по няколко думи от куратора на изложбата.
Експозицията може да се види до 21 ноември. Заповядайте! Вход свободен!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *