Изложба Неизвестни рисунки на Майстора в София

|
На 12-ти октомври, в новосъздадената галерия “Българи” на бул. Дондуков бе открита нова изложба на Владимир Димитров - Майстора, наречена поради спецификата на изложените творби “Неизвестни рисунки”.
В голямата си част това са портрети – един свят от индивидуалности, където Човекът е цялата Вселена! Графика, просто рисунки, приятели и близки на художника, създадени в момент на усамотеност и търсено спокойствие, извън социалността.
Големият интерес към емблематичната фигура на Майстора си проличава още от това, че 18 картини от изложбата се оказаха купени предварително. Рисунките са непоказвани до момента. Принадлежат на наследниците на художника. Макар и малко на брой в сравнение с богатото и съхранено до днес изкуство на Владимир Димитров-Майстора, тези 30 рисунки допълват представите за художника, за изкуството, за това, което за него не е съществувало извън човека.
“Рисунката е откровението на художника. В нея той се разголва така, че и непредубедения поглед може да разбере дали между личност и творчество има съответствие или обратното – бездна.”
Няколко шрихови рисунки, показани в изложбата са ескизи за познати по-късно творби, изпълнени с масло.
“Рисунъкът е класически, моделирането – умело, психологичната характеристика – точна” е мнението на проф. Аксиния Джурова за творбите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *