Изложба, посветена на Туве Янсон в Столична библиотека

|
Автопортрет на муминитеНа 2 април от 19 ч. Столична библиотека представя изложбата „Туве Янсон – живот и творчество“ - по случай 100 години от рождението на финландската писателка.

В изложбата ще бъдат представени снимки на Туве Янсон и семейството й, репродукции на нейни произведения от различни творчески периоди и илюстрации от колекцията с мумините. Специално място ще бъде отделено именно за приказните създания, които ще бъдат показани в книгите, преведени на български език, и предмети, свързани с тях.

Освен изложбата, която отваря врати на 2 април, ще можем да видим и документалния филм „Хару - остров на уединението“. Творбата разказва за мястото, където Янсон прекарва част от живота си. Прожекциите са предвидени за 2 и 9 април от 18:00 часа в зала „Вяра“ на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4).

Изложбата ще продължи до 15 април.

Създателката на сладките мумини освен писателка е била основно художник, което личи във възхитителните илюстрации към детските й книжки.

Туве Марика Янсон (на шведски: Tove Marika Jansson) е финландска шведскоезична писателка. Родена е на 9 август 1914 г. в Хелзинки, Финландия, в творческо семейство с баща скулптор и майка — художник-график.
Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения и най-вече със серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г., въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Детските й книги са преведени на над 30 езика.
Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на „Хобит“ на Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол.
Янсон е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които златният медал „Ханс Кристиан Андерсен“.

 

По материали на Столична библиотекаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *