Изложба по повод 80 години от рождението на Крикор Азарян

|
Крикор АзарянИзложбата „Театралните игри на един мъдрец“ ще е открие на 19 март от 17,30 часа в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Тя е посветена на 80 години от рождението на театралния режисьор и педагог Крикор Азарян. Сценичното му творчество е представено в хронологичен ред. Използвани са документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюз на артистите в България, личен архив на Крикор Азарян (със съдействието на Валентина Радинска), Хермина Азарян и Валентин Танев, Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска армия“, Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“, Младежки театър „Николай Бинев“.

Със съдействието на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив, Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик, Драматичен театър „Боян Дановски“ – Перник, Театър „София“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Чрез документалния архив е съставена визуална картина на сценичния живот на един от водещите режисьори у нас цели четири десетилетия. Представянето на отделните спектакли предоставя възможността да се погледне в отделните периоди от развитието на режисьора, както и различните интерпретации на един и същ драматургичен материал, а на отделно пано са представени 10-те Кокови заповеди  относно актьорската професия чрез оригинални ръкописни чернови и печатен вариант. На финала са представени последните му постановки върху Чехов или т.нар. Триптих – „Чайка“ (Театър „Българска армия“), „Три сестри“ (Младежки театър „Николай Бинев“) и „Вишнева градина“ (Народен театър „Иван Вазов“), където ще се видят и част от режисьорските бележки на Крикор Азарян, които е водил по време на репетиции.

Събитието е в подкрепа на Кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *