Икономистът на бъдещето – икономист под прикритие?

|
Едно интригуващо и завладяващо като истинска детективска история четиво в лицето на „Икономист под прикритие” (ИК „Изток-Запад”) ни представя английският журналист Тим Харфорд. В книгата, противно на очакванията, далеч не става дума за валутни курсове или бизнес цикли, а за отговор на сложния, но особено интригуващ въпрос: „Защо животът е такъв, какъвто е?”

Питали ли сте се защо цената на кафето в заведението е точно толкова, колкото ни искат сервитьорите? Или защо задръстванията са мазохистична част от начина на живот във всеки по-голям град? А защо в супермаркета продуктите са разположени на точно определени места и имат конкретно фиксирани цени? Отговорите на тези и други подобни въпроси от нашето ежедневие ни дава „Икономист под прикритие”. Използвайки умело микроикономически понятия, Тим Харфорд обяснява не особено ясните идеи за ценообразуването по кривата на търсенето. Всичко това авторът прави без да се впуска в излишни графики или специфични термини, а привеждайки примери от всекидневния живот.

Икономист под прикритие” разкрива също и мистерията на банковите лихви, постоянното текучество в гангстерските банди, съвършените пазари и други подобни митове, както и здравеопазването като невъзможна за всеки справедливост. Харфорд обяснява и някои изненадващи зависимости около глобализацията и климата и разглежда въпроси от рода на: „Защо има бедни и богати държави?” Книгата е завладяваща и любопитна колкото всяка добра криминална история, но съдържанието й е абсолютна истина! Повечето икономически четива са сухи и дори леко скучни за голяма част от нас, но „Икономист под прикритие” е несъмнено изключение, чиято единствена цел е да помогне на читателя да вижда света като икономист, без да се налага да се запознава с хилядите определения и формули, с които е свързана дисциплината икономика.

*

"Надявам се, че на края на тази книга вие ще станете един по-„отракан“ потребител, а също така и много по-„отракан“ избирател, който ще е в състояние да вижда истината отвъд измислиците, които политиците се опитват да му пробутат..." Тим Харфорд
 
На корицата - самият автор, нарисуван в "чандлъров" стил от художника Петър Станимиров.
 

По материали на "Изток-Запад"
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *