Имало едно време в Габрово

|
На 17 март в Софийски университет „Св. Климент Охридски” беше официалната софийска премиера на книгата „Имало едно време в Габрово” на Даниела Цонева и Момчил Цонев.

Даниела Цонева е историк и е посветила себе си на миналото на Габрово. Тя вече има една книга зад гърба си – „Габровските квартали”. Момчил Цонев е неин син и се занимава с литература и изкуство.

Книгата „Имало едно време в Габрово” е ценен принос към изучаването на миналото, културата и съвремието на град Габрово. Тя представлява исторически сборник с 426 архивни фотографии и 30 илюстрации на старо Габрово от 70-те години на ХІХ век до 70-те години на ХХ век - столетието, в което градската архитектура на индустриалния център претърпява уникална промяна..

Кметът на Габрово Томислав Дончев откри премиерата, като изтъкна, че книгата допринася за културния облик на града пред света. Авторите споделиха по няколко думи за самата книга и изказаха благодарност на публиката, спонсорите и издателите. Те благодариха и на институциите и личностите, от чийто архив са събрани фотографиите - ТД “Държавен архив” - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, книгата "Испански гравюри за Руско-турската война (1877-1878)" на Ангел Будев, "Книга на габровската индустрия", книги на Марин Маринов и Александър Мартинов, частни колекции на Райчо Найденов, Петър Проданов, Ганчо Танев, Димитър Мутафов, Кольо Антонов, инж. Веселинка Карагьозова, доц. Илия Илиев, Богдан Стефанов.
Поканен бе да се изкаже един от рецензентите на книгата – проф. дин Стефан Дойнов. Той направи пространно изложение относно миналото на Габрово и приноса на габровци към индустриалната и културната ни история. По думите на самия него, Габрово е „най-динамично развиващият се град през деветнайстото столетие”. Издателят на книгата Румен Баросов сподели защо е избрал да подкрепи инициативата. Даниела Цонева тържествено връчи на Борис Станимиров подарък в знак на благодарност към приноса му за издаването книгата.

Овалната зала в Софийски университет бе препълнена, а сред гостите бяха народният представител Николай Григоров, художникът Николай Панайотов и поетът Иван Христов.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *