Импресии на Иван Додов в галерия Лик

|
На 3 декември в галерия Лик беше открита изложбата с акварели на Иван Додов "Ипресии".
Проф. Аксиния Джурова не можеше да присъства на откриването поради прекомерна заетост, затова нейния текст прочете галеристката Руми Велинова. Според Аксиния Джурова "изложбата на Иван Додов показва, че пейзажът като творческа инвенция е сакрален и деликатната техника на акварела е жива, след плеядата от великолепни майстори като К. Щъркелов, Хр. Йончев-Крискарец, Йордан Гешев, Дечко Узунов, Васил Чакъров, Ненко Токмакчиев и др. Той има последователи и сред младите живописци у нас. Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради. Сред тази феерия от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните. Неговите по същество безлюдни пейзажи, в тях човекът като такъв отсъства, са достатъчно одухотворени чрез сетивата на художника, което естествено ги насища с човешко присъствие и им придава чар на неповторимост и типично негова чувствителност."
Иван Додов е роден на 19 декември 1960 г. в гр.София. Завършва Художествена гимназия, а през 1986 г. и Художествената академия, специалност "Художествено пространствено оформление" в класа на проф. Георги Петров. От тогава работи и се развива в областта на акварелната техника. Негови картини се намират в частни колекции в САЩ, Англия, Германия, Австрия, Франция, Швеция, Израел, Гърция, Испания, Италия, Чехия и Унгария. Освен това проектира щандове, изложби, музеи, визуална комуникация, запазени марки на ресторанти и графичен дизайн.
Това е първата чисто акварелна изложба представяна в галерия "Лик". Картините се продават, има списък с цени, има и много желаещи да закупят прекрасните акварели. Картините на Иван Додов може да видите на ул. Лайош Кошут 37 до 16 декември.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *