Импровизирана музика в Червената къща

|
Swiss-Balkan Creative Music #5 и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят на 27 ноември (петък) от 21.00 ч. в Червена зала "Duo Doneda / Kocher: Импровизирана музика". С участието на Мишел Донеда (сопрано саксофон, Франция) и Йонас Кохер (акордеон, Швeйцария)
Продължителност: 60 мин. Вход: 10/8 лв.
Концертът е част от турне от десет концерта в Югоизточна Европа. Мишел Донеда – изключителен музикант на импровизацията – и Йонас Кохер изнасят концерти в градове като Цюрих, Любляна, Белград, Сараево, Скопие, Прищина и Истанбул, където се срещат в импровизация с местни музиканти. Вечер белязана с игриво използване на звук, шум и енергия, създаващи абстрактна и същевременно интензивна музика. Концертът приканва посетителите на интересно пътешествие в плътната и енигматична вселена на звука.

Повече информация на www.myspace.com/swissbalkancreativemusic

Няколко мисли, за да се разбере по-точно същността на музикалните импровизации:

"Разнообразието е нейното съществено качество. Тя няма стилистичен или идиоматичен принос. Няма предварително написан идиоматичен звук. Характеристиките на свободно импровизираната музика са на базата само на звуково –музикалната идентичност на човека или хората, които я изпълняват."
Дерек Бейли

"Импровизацията не може да се класифицира като музикален жанр, а е музикална практика. По този начин тя е извън жанровете, инструментите ,културите, епохите… Основите на свободната европейска музика, с актуални звукови разгъвания, от гнева на една епоха до напрежението и поддържането в някоя друга..."
Жером Нотингер

"Импровизацията е била винаги важна за източната и за западната музика. Да свириш в група за импровизации е като обучение за композиране: учи те как да направиш творбата задоволителна по структура и изразяване.”
Роан ед Сарам
 
Целта на Swiss-Balkan Creative Music Project е създаването на нови връзки между швейцарски и балкански музиканти в областта на съвременната импровизирана музика. Проектът вече е стартирал в четири града – Сараево, Белград, Прищина и Скопие. С насочването на тази концепция и в България се разширява мрежата от музиканти, както и възможностите за бъдещи обмени на Балканите. Уъркшопът дава възможност на музикантите да изследват заедно нови и свежи практики в електро-акустичната импровизирана музика. В рамките на проекта Швейцарско-Балканска творческа музика, иницииран от Йонас Кохер и групата "Рю дю нор" (Лозана) в бившите югославски републики, е предвиден етап в България, в София или в Пловдив. С насочването на тази концепция и в България позволява разширяване на мрежата от музиканти, както и възможностите за бъдещи обмени на Балканите. Практиката на музикалните импровизации е известна, но е слабо позната на Балканите. Целта на проекта е да стимулира както обмена между швейцарските и местните музиканти, така и обмена между музикантите от различните балкански страни.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *