Индия в Бургас

|
Двадесет и шест годишна етноложка Донка Костадинова има уникални кадри от забранения фестивал “Хорнбил” в Нагаленд, където десетки племена представят свои ритуали и вярвания, запазени до наши дни от древността
Снимките от вече забранения фестивал “Хорнбил” в индийския щат Нагаленд могат да се видят в Етнографския музей в Бургас на откритата вчера (30 януари) изложба. Експозицията е наречена “Другото лице на Индия” и показва местни племена с тяхната древна култура, която все повече се обезличава под натиска на доминиращото християнство според етноложката Донка Костадинова, една от трите авторки.
Освен снимки, тя е подредила и автентични експонати, между които секирата дао за отсичане на човешки глави. Проучване показало, че последният случай на отсичане на човешка глава с подобен инструмент е регистрирано в индийско племе през немного далечната 1993 г.
Бургазлийката Донка Костадинова и двете й състудентки от СУ “Св. Климент Охридски” Соня Обретенова и Илияна Ангелова (вече преподавателки) имали уникалния шанс не само да специализират хинди в Индия, но и да снимат фестивала през декември 2004 г. От тази година с постановление на индийското правителство достъпът на чужденци до щата по време на фестивала е забранен.
Заснемането на фестивала е част от проект за проучване на индийския щат Нагаленд, който българките спечелили. Той е спонсориран от National Geographic Channel, чрез Media Link, представител на канала за България.
 

Текст и снимки: Таня АтанасоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *