Интервю с вампир

|
Когато за пръв път прочетох „Интервю с вампир” преди години, останах необратимо покорен от отличния разказвачески стил на Ан Райс, несъмнения й писателски талант и, разбира се, тръпнещ от страх пред могъществото на едно от най-опасните и едновременно харизматични същества в литературата.
А именно – вампирът.
Сега, когато прочетох книгата за втори път, всичко това в мен се затвърди. Самата оригинална идея на романа, който е първа част от световноизвестния цикъл „Вампирски Хроники” си струва да се отбележи. Вампирът Луи, красив и могъщ, кани при себе си журналиста Даниел, който да запише неговата история. И започва да разказва – един обаятелен разказ, в който читателят потъва и не разбира кога часовете минават неусетно. Животът на Луи – богат и самотен плантатор, чийто живот се променя необратимо, когато среща вампира Лестат. Последният го превръща в същия като себе си и двамата тръгват на вълнуващо приключение по света. Интересно става когато си намират нова спътница в скитанията и нощния лов – малкото момиченце Клодия, която, естествено, също превръщат във вампир. Но до какво ли ще доведе този странен съюз на тези привидно млади мъже и малко момиченце, което започва и към двамата да се обръща със татко?
Няма как да пропусна и всеизвестния факт – книгата е филмирана през 1994-а по един брилянтен начин и лентата е номинирана за Оскар в две категории. В ролята на вампира Луи се превъплъщава Брад Пит, а като изкусителя Лестат наблюдаваме Том Круз, малката Клодия е изиграна от Кирстен Дънст, в ролята на журналиста Даниел влиза Крисчън Слейтър. Плеядата от холивудски звезди е допълнена от кратката роля на Антонио Бандерас като вампира Арманд. Любов, гордост, самота, предателства… и неутолима жажда за кръв, това са само част от нещата, които изграждат световноизвестния бестселър „Интервю с вампир”.
Книга, достойна да краси всяка една библиотека, всяка библиографска колекция. Четиво, задължително за всеки, който обича историите за вампири – това е книга първа от „Вампирските Хроники”.
 

Бранимир СъбевКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *