Иржи Менцел и Вим Вендерс на София Филм Фест

|
Иржи Менцел ще бъде специален гост на София Филм Фест 2007, за да представи последния си филм „Обслужвах английския крал” с Иван Бърнев в главната роля.
Зрителите ще видят един от най-очакваните филми през последните 20 години, който е в официалната конкурсна програма на Берлинале 2007 и ще се бори за „Златна мечка” заедно с новите филми на Робърт де Ниро и Стивън Содърбърг. Филмът на Менцел ще има своята гала премиера след Церемонията по връчването на Наградите на СФФ на 10 март в Зала 1 на НДК.
11-ият София Филм Фест ще се състои от 1 до 11 март 2007 в София с допълнителна програма от 12 до 18 март в София, Пловдив и Бургас. Програмата ще съдържа около 100 игрални, 20 документални и 50 късометражни филма. За пети път ще бъдат присъдени наградите "Stella Artois" – за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят) в международния конкурс и наградата "Jameson" за най-добър български късометражен филм. Тази година Фокус ГЕРМАНИЯ ще бъде един от основните акценти в програмата на фестивала. Събитието се организира съвместно с Гьоте институт и Посолството на Германия. В програмата са включени някои от най-успешните немски филми на 2006, сред които номинираният за Оскар и спечелил 3 награди на Европейската филмова академия, вкл. за най-добър филм, “Животът на другите” на Флориан Хенкел фон Донерсмарк, носителите на Сребърна мечка от Берлин “Реквием” на Ханс-Кристиан Шмид (за женска роля) и “Свободна воля” на Матиас Гласнер (за артистичен принос).
Вим Вендерс е голямата звезда на 11-ия София Филм Фест.
Прочутият немски режисьор пристига за първи път в България по покана на СФФ и Гьоте институт и със специалното съдействие на М-Тел. За да подгрее фестивалната програма и визитата на режисьора, София Филм Фест ще представи панорама на Вим Вендерс с повечето му филми, част от които ще бъдат показани за първи път у нас. Програмата ще стартира на 22 февруари в Дома на киното. Вим Вендерс ще получи Наградата на Столичната община за цялостен принос в киноизкуството, а издателство Колибри ще издаде последната му книга „Усещане за място”.
„ГУЧА! – фестивалът на любовта” на Душан Милич ще открие 11-то издание на София Филм Фест на 1 март, четвъртък, в Зала 1 на НДК. Копродукцията с българско участие ще представи България в секцията Панорама на Берлинале 2007. На сцената на Зала 1 с подкрепата на М-Тел специално за откриването ще свири световноизвестния оркестър на Бобан и Марко Маркович (записал музиката на “Ъндърграунд”).
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *