Ирландска арфистка изпълнява силна мистична музика от земите на келтите до Близкия изток

|
Изпълненията на арфистката Диана Роуън се отличават със завладяваща лиричност и необичайна сила. Тя е подготвила за българската публика два концерта през декември, смесвайки фолклорни традиции от цял свят със западни класически мотиви и разкривайки до край възможностите на този толкова древен музикален инструмент.

Установена в района на Сан Франциско, Калифорния, сега Диана пристига в София, за да прави докторантура по композиция в Националната музикална академия. Българската музика я вдъхновява да изостави кариерата си на класическа пианистка и да избере арфата. Израснала в Европа, Кипър и Близкия изток, тя възприема българската музика като великолепна смесица от техните музикални стилове. Арфата, един от най-почитаните инструменти в историята, има място във всички тези култури.

Двата концерта на Диана се осъществяват със съдействието на Посолството на Ирландия:

Софийска градска художествена галерия
22 декември 2010 г., сряда, от 18 ч.

Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски”
28 декември 2010 г., вторник, от 18 ч.

Програмата включва авторски и традиционни творби, вдъхновени от поеми и разкази от Ирландия до Индия.

„Кое да изтъкна първо - богатия репертоар или майсторството на изпълнителя? Няма значение. Комбинацията от двете ще развълнува и най-преситената публика. Диана е забележителна арфистка, чиито изпълнения включват както мелодии, вдъхновени от традиционната музика, така и разтърсващи импровизации. Човек се чувства блажен от съприкосновението с тази музика.”
Ан Емерик, Концерти на Уистерия Уейс, Оукланд, Калифорния
 
„Винаги съм мислил, че арфата е женствен и деликатен инструмент. Начинът, по който Диана Роуън свири, ще накара дори и онези, които не са почитатели на арфата, да й обърнат внимание. Тази музика е не точно келтска, а интернационална, мелодична, ритмична, синкопирана, сложна. Това е смела музика. Диана свири невероятно прекрасна музика без усилие - не пропускайте възможността да я чуете.”
Стийвън Фрийдланд, Концерти на 5-а улица, Бъркли, Калифорния
 

По материали на Посолството на ИрландияКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *