Исабел Алиенде и сборът на дните

|
"Сборът на дните" достига до българските си читатели само година след публикуването на книгата - хубаво е, когато сме в крак със случващото се на световната литературна сцена. Това е последният роман на Исабел Алиенде, издаден на български от ИК "Колибри".
Мемоарите на Исабел бележат трудния път, извървян след смъртта на дъщеря й Паула и приличат на писмо, писано до нея в продължение на месеци. Писмо, което обхваща последните 13 години след написването на "Паула" - първата мемоарна книга на писателката. Благодарение на подробните постоянни писма, разменяни между Исабел и майка й в Чили събитията и емоциите от годините възкръсват в паметта и се пренасят на белия лист.
"Сборът на дните" е пречистваща изповед и сърдечен разказ за хора и съдби, преплели се в голямото семейство, с право наричано от авторката "клан". в центъра на което седи тя - истински матриарх, съпреживяващ всяка една трудност и всяка една радост. Кланът, който е всичко друго, освен обикновено американско семейство, блика от живот, ексцентричност, обикновени и необикновени житейски препятствия, преплитане на пътища и какво ли още не. Всичко е описано с майчинска нежност, трезва преценка - не само за външния, но и за вътрешния си свят, благ хумор и проницателна ирония.
Любовта и бракът, майчинството и децата, роднинските връзки, отношенията в семейството, самотата на американския начин на живот и шумната пълнота на този в Чили, а и на много повече места по света... щипка политика, малко повече религия и духовни практики, лавина човешки емоции, проблеми с наркотици, раждане и изчезване - всичко това се слива в наситената картина на спомена. Промъкват се проблясъци към вече написани книги и любопитното суеверие на Изабел да започва всяка книга на точно определен ден, повдига завесата над процеса на писане, на раждане на историята, на зареждане на извора на вдъхновението, на светоусещането.
"Сборът на дните" е роман, който пленява с лекотата на изказа си, с откровеността на автора, с богатия набор на теми, преливащ далеч извън рамките на повествованието. Късчета живот, поднесени с топлотата на спомена за едно истинско, голямо, забележително семейство.
 

"Сборът на дните" можете да закупите с намаление от виртуална книжарница "Словото"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *