Исконни икони гостуват в Бургас

|
В дните преди празника на Свети Николай Чудотворец, закрилник на Бургас, в Иконната зала на ГХГ „Петко Задгорски” бяха подредени икони, изписани от 18 автори от цялата страна. За втори път под купола на Синагогата се събират съвременни и икони реликви от 17, 18, 19 век.
Хармонията в съжителството на съвременните икони, създадени с акрил, темпера, пигменти - „Света Богородица”, „Исус Христос”, „Св. Николай Чудотворец”, „Бачковската Богородица с младенеца” - поставена на централно място, и иконите „Моление о чаше” (1762 г.), „Богородица целование” (1817 г.), „Богородица на трон” (1876 г.), „Свети Георги” (1814 г.), „Богородица от Дигитрия”, изпълва пространството на залата с преклонение пред образите на светци и мъченици. А то обединява старите майстори иконописци с тези от съвремието, които представят иконата в нейния исконен вид. „Всички те обичат иконата. Иконата не е обикновена живопис. Иска голямо познание, много тънкост в занаята. Никой няма право да пристъпи към иконописването, ако е пройдоха, пияница, неморален човек. Трябва да се спазват и пост, и молитва, да се изучават светите писания. Това са автори с много специално излъчване” - казва изкуствоведът Пенка Седларска.
Иконописците, представящи съвременната експозиция, са част от Българското иконографско сдружение, създадено през 2010 г. с председател Елена Дигбоюшка. Те са завършили в Пловдив и София, в Богословския факултет на ВТУ и са от различни възрасти. В изложбата участват бургазлиите Мария Алексиева, Недялка Жеков, Тодор Жеков, Кирил Атанасов, Елисавета Ангелова и Светла Василева.
В двете експозиции на икони в Синагогата богословът - иконописец Димчо Димчовски видя символика, продължение на времето. „Ако в Синагогата са се проповядвали 10-те конкретни божи заповеди, то ние днес чрез иконата проповядваме една-единствена - заповедта за любовта. Христос казва: Обичайте се! Това е и нашето пожелание към всички бургазлии за празника и за всеки делник, който е даден от Бога.”
За празника на Бургас - Никулден - експозиция от 24 уникални икони с изображение на Свети Николай Чудотворец от Националния исторически музей и образци с висока художествена стойност от Регионалния исторически музей и ГХГ „Петко Задгорски” бе открита на шести декември в Културен център „Морско казино”. Изложбата ще остане там два месеца.
Особено интересни сред иконите от НИМ са тези на „Свети Николай” от 1536 г. в стила на Критската иконографска школа, „Свети Николай” от 1723 г. от църквата „Св. Атанасий” от Бобошево, две икони от 16 в. - „Св. Николай с житийните сцени” и "Св. Николай на трон". В експозицията е и иконата-медальон с изображение на св. Николай и св. Александър Невски от 1883 г., принадлежала на генерал-лейтенант Радко Димитриев, участник в Сръбско-българската война.
 

Радка Балева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *