Исландия – по-близо до нас с изложба и книга на Свилен Панайотов

|
На 18 юни в галерия СИБанк беше открита фотоизложба на Свилен Панайотов и беше представена неговата книга "Исландия - огнената ледена земя".
Запознах се със Свилен покрай неговите фотографии и пътепис от Антарктида. Когато ме покани на тази изложба очаквах да видя отново много сняг, лед и екзотични животни. Но видях застинали лави, покрити с мъх скали, зашеметяващи водопади и гейзери... Имаше и ледници, но като фон на малки кокетни къщички и църкви сред зелени поляни. Много цветове и контрасти. И уникална чистота.
Свилен Панайотов сподели, че Исландия е една от най-сниманите страни (освен, че е и най-чистата, най-подредената, страната на най-евтиния ток и т.н.). Не бях разглеждал преди това фотографии от Исландия, може би защото предпочитам по-южните и по-топли страни - за мен тази страна беше прекалено чужда. След като разгледах неговата изложба и зачетох книгата му мнението ми за Исландия беше коренно различно. И основната мисъл - "Трябва да отида някога там!".
Изложбата е в чест на националния празник на Исландия (17 юни) и беше открита от г-жа Цветелина Бориславова, почетен консул на островната република в България (и шеф на СИБанк). Няколко думи за Свилен Панайотов и неговите фотографии каза и г-жа Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия. Мария Бедрова прочете откъс от книгата (много добър сборник, пълен с фотографии и пътепис на български и английски).
Неофициалното откриване е днес, от 17 до 19 часа. Експозицията с 37 фотографии можете да разгледате до 25 юни т.г. в галерия СИБанк (ул. Славянска 2). Посетете я, струва си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *