Испанската писателка Роса Монтеро в България

|
На 30 септември в тържествената зала на Институт Сервантес-София от 18.30 ч. се организира среща с една от най-изявените писателки в съвременната испанска литература - Роса Монтеро, която пристига в България по покана на Институт Сервантес-София и със съдействието на издателство „Колибри”.
Роса Монтеро е родена през 1951 г. в Мадрид, където учи философия и литература. Първата й книга излиза през 1976 г. Оттогава има публикувани близо тридесет творби. Лауреат е на множество испански и европейски литературни награди. На български език са преведени книгите й „Дъщерята на канибала” и „Указания за спасяването на света”.

 

Дъщерята на канибала

Безумната история на детската писателка Лусия започва на едно летище, откъдето тя ще лети за Виена – там тя и мъжът й са решили да отпразнуват новогодишната вечер. Лусия и Рамон са женени от десет години, пламъкът отдавна е изгаснал, така че тя го проследява с насмешлив поглед, когато той тръгва към тоалетната минути, преди да ги повикат за полета. Ала минутите минават, а от Рамон няма и следа. Изпадналата в паника Лусия не след дълго научава, че той е отвлечен и за освобождаването му трябва да се плати солиден откуп. Полицията е безсилна и Лусия се заема сама да разкрие истината и да освободи себе си и Рамон от кошмара, в който са затънали.
„Дъщерята на канибала” е изумителна книга по дълбочината на изказа. Тя дава един интроспективен поглед към света, прави задълбочена дисекция на собствената идентичност и взаимовръзките с родители и близки хора. Докато търси Рамон, Лусия всъщност открива себе си, забравя кризата на собствените си четирийсет години, преодолява страховете от настъпващата старост, от чезнещата хубост, от нуждата да се бори с неумолимо минаващото време.
 

По материали на издателство "Колибри"

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *