Историите на Жанина Драгостинова с великолепна премиера на Панаира на книгата

|
Изключително приятна беше премиерата на новият сборник с разкази на Жанина Драгостинова „Моята история. Де е България?“, състояла се на 13 декември в зала 3.1. на НДК.
„Една книга, която е много приятна, много свежа, много интересна за четене, която представа нещата от живота през българския преход такива каквито са, каквато е Жанина, както тя вижда нещата и както разбира любовта“, така представи „Моята история“ издателят Раймонд Вагенщайн (ИК „Колибри“), като сподели и че отдавна не е изчитал така цяла книга (тъй като в работата си на издател получава средно по 5 книги на ден)... Жанина има отдавна сътрудничество с издателство „Колибри“ като преводач, сега вече е представена от същото издателство и като автор. С много хумор продължи представянето и Бойко Василев. Водещият на „Панорама“ подчерта честата и досадна напоследък употреба на новото клише „обикновения човек“. Но „Жанина Драгостинова се е изхитрила да направи с творческа цел от себе си обикновен човек, от себе си обект на истории. И тя не може да се вмести в това клише, не може да се вмести в никое клише, така че пред нас изпъква историята на един доста необикновен човек...“ Бойко Василев сподели колко хубаво се чете книгата вечер, колко добро средство е тя против заспиване – защото текстовете са кратки и човек си казва „Хайде и следващия. Хайде и следващия...“ и така до среднощ (всъщност и аз така до късно четох от новата книга). Като друг характерен момент посочи и това, че книгата на Жанина се чете като диалог със самата нея. Разказите показват, че всъщност „обикновеният човек“ не само не съществува, а и не може да съществува, защото всеки е различен, всеки е с различни истории. „Тази книга е за онези хора, които продължават да не вярват, че животът е по-интересен от всяка измислица“, подчерта Бойко Василев в края.
Актьорът Руси Чанев прочете един от разказите в книгата („Европейска плескавица“), съпътсван от почти постоянния смях на присъстващите. След което дойде време за автографите – отдавна не бях виждал толкова голяма опашка за автографи!
И още – на тази премиера коктейлът не беше в края, след, а по време на представянето – което допълнително създаде добро настроение у всички присъстващи.
Първата книга на Жанина Драгостинова е „Твоята история“, сборник с публицистични разкази за историите на различни други хора. Във втората си книга авторката поднася своите истории. Наистина изключително талантливо написани, с тънък хумор, увлекателно.
„Моята история. Де е България?“ на Жанина Драгостинова можете да закупите с намаление както от Панаира на книгата и сайта на издателство „Колибри“, така и от виртуална книжарница „Словото“.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *