“Истории за плач и за надежда” с премиера в София

|
На 19 октомври в книжарница "Хеликон" на бул "Цар Освободител" бе премиерата на книгата на Горан Благоев "Истории за плач и за надежда". Стегнатото представяне в препълнената книжарница бе емоционално и информативно.
Емоционално за книгата говори писателката Теодора Димова, което прочете и едно от есетата в нея. Самата книга е разделена на три части, включващи истории, интервюта и есета. По думите на Теодора Димова, която е и редактор на изданието, Горан Благоев представя себе си не само в дългогодишното си поприще на журналист и историк, а и на истински писател.
За книгата и автора говори и проф. Георги Бакалов и увлекателното му изложение засили още повече интереса към "Историите".
Горан Благоев е дипломиран историк и дългогодишен журналист в БНТ, автор и водещ на предаването „Вяра и общество”. От издателство "Сиела" споделят за книгата:
"В нея той изважда на бял свят истории и личности от архивите и съвремието. С усета си на изследовател на църковната ни история и очевидец на църковното настояще той излага безспорните факти и говори за тях с болка и съкрушение: за угасналото българско кандило, горяло някога на Божи гроб; за изгубването на Хилендарския манастир; за ротата, опазила Зограф през Балканската война; за игрите на висши клирици с архонти и тайни общества; за аферата с черновата на „История славянобългарска” и др. Изданието предлага и интервюта с църковни лидери, които рядко застават пред микрофон – Вселенският патриарх Вартоломей, покойният сръбски патриарх Павле, доайенът на кардиналите във Ватикана Анджело Содано. Включено е и уникалното интервю с патриарх Максим за служението му през комунизма.
Накрая – с трилогията от есета „Споделени чудеса” – Горан Благоев споделя своята надежда и вяра."

Книгата можете да закупите с намаление от виртуална книжарница "Словото".Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *