История и съвременност

|
В съботния ден на 18 декември Литературно кафене „Хеликон“ представи книги и енциклопедии предимно на историческа тематика под мотото "История и съвременност".
Атрактивна беше премиерата на три енциклопедии на издателство "Труд". Шоуто бе ръководено от Никола Кицевски (главен редактор на издателство "Труд" и заместник главен редактор на вестник "Дневен Труд"). Представянето на "Енциклопедия на лова" на Мир Богоев започна с дефиле на манекенки и манекени в стилно ловно облекло под музиката на модерната румънска група "Хайдучи". Мир Богоев спомена, че въпреки високата цена на енциклопедията, тя е изключително стойносттна и полезна за над петнадесет хилядите ловци в България. Освен фотографиите на животни в изданието са включени специално направени илюстрации на художника Виктор Паунов.
"Ръководство по голф" с автор Рик Мартино - председател на Голф асоциацията на САЩ, бе представена от член на Българската асоциация по голф. Най-добрият български играч по голф Иван Трасиев направи демонстрация, като изпрати в пространството над зала 3 шест голф топки, всяка надписана със заглавието на книги от издателство "Труд". Посетителите на Панаира, намерили голф топка, получаваха на щанда на издателството безплатно съответната книга. Първото топче достигна почти до срещуположния край на залата и бе уловено от Раймонд Вагенщайн.
За "Енциклопедия на виното", представена вече на предишното издание на Литературно кафене „Хеликон“, говори авторът й Ясен Бориславов. Представи се и изданието на английски език, а посетителите на кафенето опитаха вино "Черга" ("Менада" Стара Загора), букет от три различни вина.
Представените книги за Египет и египтологията в България са на издателство "Изток Запад". В майското издание на Литературно кафене „Хеликон“ бе представена книгата на Теодор Леков "Скритото знание". Повторното издание на друга негова книга - "Папирусът не расте на скала", е допълнено с оригинален йероглифен текст и цветни илюстрации. Автор на "Египет на фараоните" е Сергей Игнатов, ректор на Нов Български Университет. Издателството е издало още една книга с древноегипетски текст "Литанията на Ре" - преводач Теодор Леков и скоро се очаква друг текст -"Повест за корабокрушенеца" в рамките на цяла програма на "Изток Запад". Теодор Леков обяви, че в България вече се издава международно египтоложко списание на английски език, чийто първи брой е излязъл преди два месеца. Това е едно от нещата, което превръща страната ни в египтологически център.
Отделеното за кафене Хеликон място пред зала 3.2 не успя да побере всички желаещи да присъстват на представянето на "Модерната мисъл" на Питър Уотсън, книга за ХХ век в науката и изкуствата. За нея говориха представители на хуманитарното и точното знание. Професор Симеон Хаджикосев, преподавател по западноевропейска литература в Софийски университет и Енчо Герганов - лингвист и психолог, похвалиха книгата. Оформи се интересна дискусия между учените и публиката.
Доц. Костадин Грозев говори за "Краят на американската ера" от Чарлс Купчам. Изданието на "Рива" е допълнено с липсващите в оригиналния текст страници, третиращи войната в Ирак.
Тематиката на книгата е описана в подзаглавието "Външната политика на САЩ и геополитиката на ХХ век". Основната теза е, че в момента световната геополитика е на кръстопът, предречен още през 90-те години. Промяната в световния баланс на силите е по посока на обединяваща се Европа. Въпреки малобройната публика, Костадин Грозев запозна присъстващите с изданието и автора по начин, който пробуди интереса дори на неинтересуващите се от подобен род литература. Това представяне бе пряко свързано с последвалите две.
Представители на общество "Фридрих фон Хайек" в България представиха излязлата преди 60 години книга "Пътят към робството". По книгата има направен комикс, приложен в изданието, издигащо теза против плановостта и плановото производство. Говориха издателят Калин Манолов (Издателство "МаК"), преводачката Йорданка Чакалова, Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика, и доц. Николай Неновски, автор на предговора, в който се акцентира върху приликата между ЕС и СИВ. За позициите на общество "Хайек" в България красноречив бе фактът, че премиерата привлече рекорден брой хора.
Денят завърши с "Носът на Клеопатра", отново на издателство "Рива". Актьорът Филип Трифонов прочете откъс от предговора, а авторът Андрей Пантев разказа с присъщото си сладкодумие за написването и съдържанието на книгата. Изданието съдържа портрети на най-големите политически личности на 19-ти и 20-ти век, без да ги превръща в успоредни животописи. Желаещите да чуят професов Пантев бяха повече, отколкото можеше да побере пространството през зала 3.2. Авторът наблегна прдимно на невъзможността да се пише "без гняв и пристрастие", според думите на Тацит, когато се разглеждат велики исторически личности или неизвестните "незнайни войни", на които великите дължат своята слава.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *