История на американския танц в снимки

|
На 2 септември в музея на комплекс “Южна крепостна стена и кула” в Созопол се откри изложбата “Когато духът танцува” (When The Spirit Moves Paper Show).
Изложбата е част от програмата на Празниците на изкуствата Аполония 2005.
В картини и документални снимки е представена историята на изкуството на афро-американския танц. От самото начало в далечното минало на Черна Африка, танцът е бил важна и неделима част от обществения живот. В изложбата многобройни табла проследяват неговото развитие и влиянието му върху целия американски танц до ХХI век. Историята обхваща времето на робството, периода на еманципация и всичко, което я последва, появяването на социалните танци в началото на ХХ век - шими, чарлстон, линди хоп. Фотосите показват различните форми, под които танцовото изкуство може да се запечата,особено на хартия - рисунки и скулптури на традиционни африкански танци, картини, изобразяващи танца в многото му проявления, снимки на известни имена, като Джоузефина Бекер, майсторите на концертния танц Кетрин Дънам, Алвин Ейли и Артър Мичел.
Изложбата откри г-н Сивкен - съветник по културните въпроси към посолството на САЩ в България. Той представи изложбата на чист български език с лек калифорнийски акцент, както сам го определи. Направи паралел между родната му Калифорния и Созопол, като освен слънцето и морето най-общото между тях е изкуството - ново, оригинално и интересно. Благодари на Фондация “Аполония” и на музей “Южна крепостна стена” за оказаното съдействие и желание за представяне на не толкова познатия аспект на афро-американското изкуство - танца. В заключение пожела на жителите и гостите на града да имат възможността лично и на място да се запознаят с културата на Америка.
Част от тази култура ще остане запечатана в снимки до 10 септември - заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *