Италианска награда за скулптура в памет на младата варненска художничка Рая Георгиева

|
Неотдавна в град Белуно, Италия приключи 24–тото издание на престижния Международен конкурс по скулптура в дърво. Всяка година през ноември културния център към кметството на Белуно организира артистичното събитие. Директор на форума е известният архитект и куратор на съвременно изкуство Джанлука Д`инка Левис, основен двигател на италианската група за младежко съвременно изкуство ГАБС.
В това издание на конкурса участваха 28 автори от Италия, Русия, Аржентина и Франция. Италианската професионална организация на жените в изкуството и бизнеса FIDAPA (регион Венето) във всяко издание отличава най-добрата творба. Тази година наградата на FIDAPA бе в памет на Рая Георгиева, която неочаквано ни напусна след Великден (заради остра форма на левкемия). Рая участва миналата година в конкурса по специална покана на организаторите. Създаде концептуалната творба „Вътрешен живот” /на снимката/, придружена с поетичен текст. Според статута на конкурса работните ателиета на скулпторите са на открито в центъра на града. Миналата година Рая бе любимка на публиката, искаха й автографи, снимаха се с нея, разпитваха я подробно за България, за изкуство, за работата й.
След трагичната загуба през април вестник „Куриере деле Алпе” публикува възпоменателни статии за таланта и творчеството на Рая, получиха се десетки писма на нейни колеги, на куратори и журналисти, изразяващи съболезнования и съжаление за ненавременната загуба.
В тазгодишното издание на международния конкурс с наградата на FIDAPA 2009 „за женствеността, креативността, за силата и виталността - в памет на Рая Георгиева” (както е дефинирано в статута) бе отличена творбата на италианския скулптор Раул Баратин /на снимката/, наречена „Тънка линия”. Авторът изследва духовната страна на инертното материално съществуване и както сам споделя пред пресата „ние сме затворени в себе си, увити като в пашкул. Работата ми символизира едно ново начало. Застанали на ръба, да се опитаме да преминем през портата на нашите ограничения”.
Впечатление прави и творбата на Ариана Гасперина „Полетът на Рая”, изцяло посветена на младата варненска художничка, в която авторката с дълбоко проникновение успява да пресъздаде човешкия стремеж към свобода на духа, проблеми които Рая изследваше в творчеството си. Гасперина споделя „работата ми е символ на възраждането, на новия полет и е посветена на Рая, която избра да бъде сред ангелите”.
Някои от другите автори, познавали варненската художничка, са вплели елементи от нейната миналогодишна творба в работите си (Еди Санна, Макс Солинас, Матияс Шиев и др.), други правят поетичните и пластични аналогии с въпросите на екзистенциалното осъзнаване на съвременния живот.
Конкурсът приключи с изложба на създадените произведения и церемония по награждаването, в присъствието на управниците на града, политически фигури, журналисти, професионална публика, жители и гости на Белуно.
Рая Георгиева /1978 - 2009/ е завършила скулптура в класа на проф. Величко Минеков във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Реализирала е множество самостоятелни изложби, проекти и акции в България, Гърция, Турция и Италия. Участвала е в престижни международни симпозиуми и фестивали по скулптура в камък и дърво във Франция, Италия и Турция. По времена на международното биенале на визуалните изкуства „Август в изкуството” във Варна през 2008 г. бе последната и самостоятелна изложба „Лична дистанция”. Рая бе носител на множество престижни отличия за скулптура, рисунка и концептуални проекти. Нейни монументални творби са притежание на публични колекции във Франция, Италия и Турция, както и са част от частни и корпоративни колекции в България, Русия, Канада, Франция, Гърция, Индия и Германия.
 

Дора Дончева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *