Италиански канцонети на Калуди Калудов в „Сцена Академия“

|
Световно признатият Калуди Калудов е следващият изпълнител, който ще изнесе свои рецитал в залата на “Сцена Академия”. Калудов ще представи великолепна програма с най-обичаните и популярни италиански канцонети.
С него на сцената ще се качи и полският пианист Роберт Марат. Навсякъде по света Калуди Калудов предизвиква възторга на публиката чрез кристалния си глас, доказателство за което са неговите международни успехи.

Събитието е на 24 февруари с начален час 19 часа в залата на “Сцена Академия” на ул. “Оборище” № 17 и ще се осъществи с любезната подкрепа на фондация “Америка за България”.

Билети: на касите на “Сцена Академия”, зала “България” и онлайн на www.tickets-bg.com .


Калуди Калудов е български оперен певец със световна слава, роден на 15 март 1953 г. във Варна. През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като тенор като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта “Травиата” на Джузепе Верди.

От 80-те години досега международната кариера на Калуди Калудов търпи бурно развитие и според ценителите на операта музикантът е сред най-добрите тенори в света. Пял е във Виенската “Щатс Опер”, “Ла Скала”, “Лисео” (Барселона), “Ковън Гардън”, “Метрополитън” и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители, популярни в цял свят, и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо. В репертоара му има редица партии от оратории и концертни изпълнения.

От 1990 г. Калуди Калудов живее в Полша и пее в най-големия полски оперен театър – “Театр Велки” във Варшава. През 1992 г. той създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика “Viva el canto” в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България.

Калуди Калудов има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския пазар е особено популярен дискът му “О, звезда Витлеемска”, за който е лауреат на Златна плоча.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *