Ицко Финци и със софийска премиера

|
Ицках Финци представи първата си книга в Сатиричния театър, месец след премиерата в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. Това беше и първата среща със зрители на "Салон четвъртък" за този сезон.
Книгата, издание на ИК "Валентин Траянов", бе с първоначално заглавие "Спомних си!", но по-късно авторът го промени на: „Мотоциклетът Ромул Велики Наивист Пак тогава в Сао Пауло Какъв съм за Питър Брук Бобо и други четива”.
"С писането е иначе, не като с актьорската игра, научих много нови неща" - сподели Ицко Финци на премиерата в Сатирата. Той сподели, с присъщото си чувство за хумор, че месец след созополската премиера се чувства по-различно: "Чух отзиви и мнения и започнах да се мисля за писател. Това ще се разбере от поведението ми и от самоувереността, с която се намирам на сцената".
Иван Теофилов представи книгата с думите: "Това не е автобиографична книга на творец, осъзнал величието си, не е проява на кокетство. Финци притежава сериозен писателски дар, книгата е кипящ словесен коктейл с безпогрешно дозирани пропорции от смях, самоирония, чисти пориви към детството, интригуващи анализи, празници на духа, шутовски каламбури, тъга, отчаяние, сарказъм в най-волни построения, изпълнени с изненадите на парадокса и абсурда."
Ицко Финци разказваше увлекателно различни случки, отговори на въпроси от публиката, посвири с цигулка и показа стари снимки от детството си, а после, както си му е редът, раздаде автографи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *