И Бургас ще има оперен фестивал

|
Фестивал на оперното изкуство ще събере почитатели на класическата музика в Бургас. От 14 до 30 август градът ще стане домакин на първия по рода си фестивал „Летни музикални празници” .
„Фестивалът е своеобразно продължение на Музикални празници „Емил Чакъров”, които се провеждаха преди години в града. Бургазлии заслужаваха да имат отново свой празник на класическата музика”, съобщи директорът на Оперно-филхармоничното дружество (ОФД) - Бургас Александър Текелиев, чиято е идеята за фестивала.

Празниците ще бъдат открити с концерт в памет на Емил Чакъров, с който ще бъдат отбелязани 60 години от рождението на маестрото. Старт на двуседмичния оперен маратон ще даде гениалният 32-годишен цигулар и диригент Мартин Пантелеев, най-младият член на Съюза на българските композитори.

Още една годишнина ще бъде отбелязана по време на фестивала. Със сюитата „Нестинарка” по музика на Марин Големинов балет „Арабеск” ще отпразнува 100 години от рождението на големия композитор. „Нестинарка” е поставена за първи път през 1978 г. и оттогава не слиза от родните и световни сцени.

Кулминацията в първите оперни музикални дни в Бургас се очаква да бъде „Аида”, която ще се играе в Летния театър. За първи път от години бургазлии ще имат възможност да слушат арии под открито небе. Хитовата опера е по постановка на проф. Павел Герджиков.

Не по-малък интерес предизвиква и „Травиата”, постановка на Александър Текелиев, в която ще извиси глас Орлин Горанов - единственият популярен поппевец у нас с успешна кариера в операта. Горанов има още едно участие на 30 август, когато се закриват летните празници, но подробностите за него се пазят в тайна.

Общо шест музикални прояви ще бъдат включени в рамките на фестивала. За участие в тях са привлечени едни от най-добрите български певци и музиканти с успешна кариера у нас и в чужбина. Сред тях са солистите на Софийската опера Костадин Андреев и Кирил Манолов, блестящият баритон Нико Исаков - професор по оперно пеене в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, световноизвестният пианист Людмил Ангелов.
 

Лора СтаматисКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *