И класиката се модернизира…

|
На 29 май 2002 г. зала 7 на НДК отвори врати за всички гости (а те не бяха малко) и приятели на българската литературна класика. Едно от най-големите издателства на класически произведения „Захари Стоянов“ направи силна и изключително интересна презентация-рецитал на поредицата си от библиотека „Класика“, наброяваще вече повече от 120 тома български и чуждестранни заглавия. В рецитала участие взеха 10-тина от най-големите и, в случая, най-издавани и преиздавани съвременни писатели и поети, между които бяха Исак Паси, Антон Дончев, Валери Петров, Недялко Йорданов, Евтим Евтимов, Георги Константинов и други.
Основното и най-интересно с което Иван Гранитски, в лицето си на главен представляващ (или човека-издателство) изказа своята най-голяма гордост, е модернизираният формат и качественият печат, които са достойни за безсмъртните произведения, охарактеризирани от самия Антон Дончев като „извор на жива вода, която никога не пресъхва...“
Идеята на това поредно преиздаване на световната класика, но този път в достоен, модернизиран формат, се родила през април 2002 година. За първоизточник на идеята се приема Министерството на образованието, именно поради това, присъствието и приветствената реч на министъра на образованието придаде тържествен акцент на иначе наистина организираната „на ниво“ сбирка на „художествените сеятелства - на българските светила на духа“.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *