И Радецки гордо плува…

|
Да, ама не.
"Радецки" не плува, което не е толкова страшно за момента, страшното е, че има голяма вероятност никога повече да не заплува...
На 7 и 8 март екип на "Словото" посети гр. Козлодуй, галерията и музея на параход "Радецки". Оказа се, че моряците на кораба са уволнени, и стоят там на смени единствено по собствено желание, без да получават пари, без да са получили и последните си заплати. По новите разпоредби на Кодекса на труда нямат право да са там на граждански договор, а не могат да бъдат назначени на трудов договор, тъй като няма щат за обслужващ персонал на кораба. Общината в гр. Козлодуй няма възможност да осигури заплати за моряци, тъй като кораба се води собственост на Министерството на културата. Ако моряците си тръгнат, корабът ще остане без надзор и не само че няма повече да плава, но ще бъде разграбен за отрицателно време. Не, че това ще е ново за съвременна България - свидетели сме на разрушаване и разграбване на много заводи, видяхме как бяха съсипани и ограбени не едно или две предприятия. Само че тук става дума не толкова за купчини ламарина, а за историческа и културна забележителност. И за един уникален като модел кораб, който все още е в движение.
Министерството на културата нехае и не се ангажира по никакъв начин да реши проблема. И нищо чудно - всеки, който има някакво отношение към културата в България знае какъв "интелектуалец" ни е натрапен за министър. Това, че с историческите ни паметници и културни ценности се подиграват не е ново. В крайна сметка, какво засяга правителството това, че годишния бюджет на Националния музей Параход "Радецки" е по-малък от бюджета за представителни разходи на съответния министър. Букетите цветята за министъра са много по-важни от някакви си исторически забележителности. Поне според чиновниците във висшите етажи на властта.
Но някак си, колкото и да сме свикнали да си траем, обидно е да знаем, че австрийското правителство е по-загрижено за съдбата на "Радецки", отколкото българското. Преди време от Австрия са предложили да платят за ремонт на кораба, след това да платят за използването му, така че да може "Радецки" да отиде лятото до Виена за тържествата в чест на фелдмаршал Радецки. Досещате се, че нашите чиновници са отказали. Многобройните статии и репортажи за проблемите на този паметник не са повлияли ни най-малко. То Сметната палата не можа да уплаши любимия ни министър, камо ли някакви си медии. Затова не пиша този текст с очакване да реагира някой властимащ. Пиша го за вас, читателите ни - с надежда вие, като българи, да помогнете.
Галерията към музея, притежаваща много ценни картини, също е в бедстващо положение.
Няма нужда да превеждате пари по сметка, тъй като банковата сметка на министерството е бездънна яма. Много са случаите, когато преведени там средства като дарение се затриват и потъват в нечий анонимен джоб. А на кораба "Радецки" не се разрешава да има своя, извънбюджетна сметка. Може да използвате банковата сметка на Сдружение "Словото" с изричното указание в платежното нареждане, че парите са за "Радецки". Но най-добре е да посетите кораба, да се повозите (ако още има кой да го подкара), да преспите в каютите, да чуете някоя беседа за историята на кораба, да се поклоните пред паметниците на Ботев... Да бъдете българи!
Информация за контакти и резервации за групови посещения може да намерите на страницата на Национален Музей Параход "Радецки" - radetzky.slovo.bg.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *