Йорданка Фандъкова открива „Походът на книгите”

|
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие официално кампанията „Походът на книгите” на 2 април от 11 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. В събота тя ще прочете на децата и гостите на събитието любими свои пасажи от Ангел Каралийчев.
В първия ден от „Походът на книгите”, 2 април, ще тръгне и литературният трамвай. На него точно в 12 часа ще се качи Йордан Ефтимов, а следващите автори на борда ще бъдат Иван Кулеков и Иво Сиромахов. Срещите с тримата ще продължат до 15 часа. В този интервал от време (12,00-15,00 ч.) всяка събота докато трае кампанията в трамвая ще се случват интересни четения и срещи със съвременни български писатели. Литературният трамвай на „Походът на книгите” ще се движи по бул „Витоша”, в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Алабин”.

На 2 април в 11 часа се открива и Детският празник на езерото Ариана, който е посветен на детската книга и ще бъде съпътстван от базар. На откритата сцена ще има много игри, забавни срещи и изненади за най-малките читатели. Празникът ще продължи и в неделя, 3 април.

Асоциация „Българска книга” се ангажира с превръщането на тазгодишната инициатива „Походът на книгите” в традиция.
 
По-долу можете да видите програмата на фестивала, съпътстващите събития и факти за четенето по света и у нас.
 
Програма

1. Официално откриване:
2 април, 11 ч., Столична библиотека – Националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите” ще бъде открита от кмета на Столична Община, г-жа Йорданка Фандъкова. На събитието ще присъства и г-н Христо Ангеличин, заместник-кмет на СО.

2. Детски празник с базар на езерото Ариана, 2 и 3 април
11,00 – 16,0 часа – детска програма на открита сцена с водещ, игри и интересни срещи за най-малките;
10,00 – 18,00 часа – специализиран базар на детската книга.

3. Литературен трамвай
Cпециалният трамвай на „Походът на книгите” ще срещне почитателите на книгите с любимите им български писатели, които ще представят своите книги, любими приказки и детски заглавия. Трамваят ще се движи всяка събота, докато трае кампанията, между 12,00 и 15,00 ч. по бул. „Витоша”, в отсечката между улиците „Алабин” и „Патриарх Евтимий”.
2 април – гости на литературния трамвай ще бъдат Йордан Ефтимов, Иван Кулеков и Иво Сиромахов;
9 април – на литературно пътешествие ще ни поведат Теодора Димова, Калин Терзийски, Васил Георгиев, Юлия Спиридонова - Юлка, Стефан Щерев;
16 април – до момента потвърждение за книжни приключения в тази събота има от Михаил Вешим и Людмила Филипова;
23 април – в празничния последен ден от кампанията литературни пътеводители ще бъдат Алек Попов и Ваня Щерева.

4. Четения в училища, детски градини и библиотеки в София и страната
Между 2 и 23 април, в работните дни от седмицата известни обществени личности ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на малчуганите в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в много библиотеки в страната.
Повече информация с детайли за четенията и участниците в кампанията ще бъде предоставяна своевременно след старта на кампанията.

5. Инициативата на студентите по книгоиздаване от СУ -„Разменям мое за твое”

16 април от 14,00 до 18,30 – в градинката пред Народния театър ще се разменят любими книги, ще има фотоизложба, куклен театър и четения на открито.

6. Инициативата на Университета по библиотекознание и информационни технологии – „Седмица, посветена на Международния ден на книгата и авторското право”

18 - 23 април – през тази седмица в УНИБИТ ще се проведат различни представяния на книги и срещи с автори, изложба, кръгла маса, уъркшоп, презентации, интервюта и др.
 
Съпътстващи събития
2 април, 16 часа, книжарница „Сиела” (в Mall Sofia, бул. „Ал. Стамболийски” 101):
Известната фолклористка Лозинка Йорданова ще чете български народни приказки
издателство „Емас”/”Глобус”

9 април от 12,00 ч., магазин Пъблик (в The Mall на бул. Цариградско шосе 115)
Издателство „Сиела” организира детско парти на книгата
Злата вещица Чаровна и нейната приятелка страшната вещица Отровна разбрали, че децата вече не се страхуват от тях и за това решили да им направят една голяма пакост... В магичния казан изсипали всички детски книжки, сложили всякакви отвари, казали заклинанията и почнали да бъркат! Бъркали, бъркали и книжките се объркали! Зелената шапчица, Оле затвори ушички, Вълкът и седемте мишлета, Спящата краставица. Единствено децата могат да им помогнат да се наредят отново като преминават през забавни изпитания с помощта на техните приятели – летящото куче Випо и добрата принцеса!
Издателство Сиела и веселите аниматорите от парти агенция KinetoFUN Ви канят да се забавляваме заедно по случай Деня на Книгата!
Очакват Ви:
• Любимите приказни герои: Страшната Вещица и Добрата Принцеса
• Летящото куче Випо
• Ди Джей
• Много игри и танци
• Забавна викторина с награди
16 април от 12 ч., книжарница Сиела (в Mall Sofia, бул. Ал. Стамболийски 101)
Издателство „Сиела” организира детско парти на книгата.
19 април от 19 ч., Литературен клуб Spirt & Spirit (Пловдив) представя сборника „Капитал Light” (съставил Богдан Русев), издателство Сиела
 
Събития и инициативи с участието на детската писателка Юлия Спиридонова – Юлка, организирани от издателство „Кръгозор”:
1. Среща разговор на детската писателка Юлия Спиридонова – Юлка с ученици от ЧСОУ „Увекинд” по повод на фентъзи поредицата „Страната на сънищата”. Датата на събитието е 18 април 2011 г.
2. Младата писателка Юлия Спиридонова – Юлка ще създаде и оглави читателски клуб „Таен клуб за приключения” в 6 ОУ „Граф Игнатиев”.
3. Благотворителна акция на детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка - "За теб, приятелю!" - за набавяне на книги за домове за деца, лишени от родителски грижи. След успеха на миналогодишната акция за дом "Мария Терезия" в Стара Загора, тази година се събират книги за деца и тийнейджъри от дом "Дъга" в Добрич. Всеки, който има желание да участва, може да купи нова книга, да напише своето с лично посвещение: "За теб, приятелю!" и да я изпрати на адрес: Добрич 9300, ж.к."Дружба 3" 57, за Николай Раданов, директор на дом "Дъга".
4. Съвместна инициатива на детската писателка Юлия Спиридонова с Детски отдел на Столична библиотека, наречена „Майки четат приказки”. Събитията ще се проведат на 9, 16 и 23 април от 11 часа в Детски отдел.
 
Книжарници “Везни-55”, гр.Силистра, съвместно с Общината, РБ „Партений Павлович” и Центъра за работа с деца реализират инициативата „Походът на книгите” чрез „Великденски празници на книгите”.
Откриването ще бъде на 2 април в 11 ч. на пл. „Свобода” (центъра на гр.Силистра), в което се включва:
- Начало на маратона на четенето;
- Книжарници „Везни-55” даряват книги на всички училища и детски градини за четене по време на маратона и организират специализиран базар на детската книга;
- Детска музикална програма и куклен спектакъл;
- Начало на конкурса за рисунка на приказни герои;
- Старт на Великденско дарение от 100 книги на библиотеката;
- Среща със силистренски автори.
 
Книжарници „Хеликон” празнуват Световния ден на книгата и авторското право от 2002 г.
Програмата включва традиционно целодневно четене, посветено на годишнини от рождението на велики писатели, от излизането на знаменателни книги или книги, свързани с наградата „Хеликон”.
За Деня на детската книга – 2 април, „Хеликон” организират Детско надчитане – щафетно състезание по бързо и гладко четене и литературни викторини.
Тази година „Хеликон” ще открие празничния 23 април в 11 ч. с традиционно четене на Шекспир и Сервантес в превод и в оригинал и ще продължи навсякъде по книжарниците с щафетно четене на КНИГИ ЗА КНИГИТЕ.
 
Факти и международни практики

- Последните проучвания за България посочват следните тревожни резултати: близо 50% са 15-годишните с абсолютна или функционална неграмотност, с което страната ни заема едно от последните места в авторитетното изследване PISA.
- България е на последно място в Европа по брой книги годишно на глава от населението – 0,56. За сравнение – в Европа се купуват средно по 11 книги годишно.
- Две от осемте стратегически цели на ООН за 20.век са свързани с образованието и грамотността.

- Според канадско изследване четенето на книги на деца дори в кувьоз повлиява отношението им по-късно към четенето.

В Германия ежегодно се провеждат следните инициативи, свързани с четенето:

- Програма "Възрастни четат на деца" - тя е целогодишна, в нея се включват родители, по-големи деца, проминентни личности. Кулминацията е на 18 ноември с Федералния ден на четенето.
- За 23 април - в Германия се провеждат четения на известни личности в детски заведения, но и на най-неочаквани места. Организират се в стотици градове и списъкът се оповестява в различни сайтове.
- През февруари т.г. е създаден Алианс за образование под егидата на министъра на образованието, в който се включват различни организации, свързани с децата и образованието, но и Олимпийският комитет на Германия и едни от най-известните им артисти
- Инициатива "Крос за четенето" преди 23 април - провежда се в различни градове. Организират са масов крос и колокрос, в които може да участва всеки. В тях се включват и много известни личности. В края на кроса има сцена, където тези хора четат. Инициативата се отразява и спонсорира, като парите се даряват на читателските клубове в училищата.

В Холандия - четири седмици в годината се организират четения на известни личности пред деца. През януари се седмицата минава под мотото "Известни нидерландци четат".

Във Великобритания:
- National Literacy Trust е мощна организация с много инициативи сред които:
1.Reading Champions - предназначена е за насърчаване на четенето
най-вече сред момчетата, тъй като те се впечатляват особено от известните спортисти, които се включват в инициативата
2.Reading the Game - организира се съвместно с Футболната лига. Голяма част от английските футболисти четат пред деца по различни поводи.
3.Premier League - Reading Stars - друга инициатива за насърчаване
четенето, която включва четения на известни футболисти пред деца.
 

По материали на Асоциация "Българска книга"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *